Читај ми!

Beli luk je ponovo u modi – leči od Atlantika do Pacifika

Uživa toliko poverenje da se vrlo često smatra i magijskom biljkom, ali i lekom za skoro sve bolesti. Jedina njegova loša strana je jak miris koji odbija, ne sve naravno. Šta je mit, a šta naučno potvrđena istina kada je reč o belom luku?

Kada govorimo o verovanjima, sada kod nas ne bi trebalo da ima vampira. Zaštićeni smo od vampira, a beli luk je glavni borac protiv virusa, bakterija i gljivica, istakao je narodni travar Momčilo Antonijević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Zašto je beli luk lekovit?

„Beli luk je i magijska biljka u našem narodu i vrlo često se koristi protiv uroka. Iz tih razloga se možda i potcenjuje njegovo lekovito dejstvo, koje duguje sumpornim jedinjenjima u svom etarskom ulju. Njegov snažan miris osećamo kao gas, odnosno od jedinjenja koje nastaje oksidacijom i delovanjem enzima. On je pravi borac u borbi protiv bakterija", rekao je narodni travar.

Japanski naučnici su 1999. godine utvrdili da beli luk deluje i na ešerihiju koli, na salmonelu i neke bakterije koje su rezistentne na klasične antibiotike.

Pored toga što deluje na neke vrste bakterija i gljivica, deluje i na viruse. Jak je antiseptik i jača naš imuni sistem. Treba da se uzima preventivno, snižava visok krvni pritisak i holesterol, čisti krvne sudove.

Narodni travar Momčilo Antonijević ističe da treba pomenuti tradicionalnu seosku večeru, beli luk, slaninu i kiseli kupus zbog vitamina Ce.

Beli luk je i jedan od najboljih u borbi protiv crevnih parazita

„Od belog luka može da se napravi i eliksir koji potiče iz tibetanske narodne medicine. Koristi se za jačanje organizma, za lečenje srca i krvnih sudova.

Beli luk nije za svakog i trebalo bi veoma pažljivo da ga koriste osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi", rekao je narodni travar.

Dodaje da se ne preporučuje ljudima koji pate od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Kineski beli luk je godinama na našem tržištu, da li je zdrav?

Kinezi u svojoj tradicionalnoj medicini isto tako koriste beli luk. Ukus je malo drugačiji , a svaka sorta ima svoje specifičnosti.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво