Čitaj mi!

Slon Kavan doputovao u Kambodžu, i naravno, testiran je na koronu pre ulaska u avion

Kavan, koji je dobio nadimak „najusamljeniji slon na svetu” nakon što je godinama sam čamio u pakistanskom zoološkom vrtu, dočekan je danas u Kambodži skandiranjem budističkih monaha, a zatim je poslat na put u rezervat za životinje.

Kao i drugi putnici u ovo doba, Kavan je morao da se testira na kovid 19 pre avionskog leta. 

Nakon ukrcavanja, Kavan je za vreme sedmočasovnog putovanja dobio i 200 kilograma „grickalica", prenosi AP.

Navodi se da slon nije bio pod stresom tokom leta, jeo je hranu, pa čak i malo spavao stojeći u svom kavezu, rekao je Amir Halil, veterinar koji ga je pratio na letu i koji sarađuje sa „For poz internešenl" (Četiri šape), grupom za spasavanje životinja sa sedištem u Beču koja je organizovala čitavu akciju.

Kavan, poklon Šri Lanke Pakistanu 1985. godine, živeo je u zoološkom vrtu u Islamabadu sa svojom partnerkom Saheli, koja je uginula 2012. godine.

Zoološki vrt je zapao u teška vremena, a uslovi su postali toliko loši da je sud u pakistanskoj prestonici naložio zatvaranje vrta u avgustu.

Stanje mužjaka azijskog slona privuklo je svetsku pažnju, uključujući i interesovanje američke pevačice i glumice Šer, koja je bila uključena u njegovo spasavanje i boravila u Kambodži zbog dolaska Kavana. 

Prema navodima iz „For poz internešenl", vrlo je malo odraslih slonova ikada premešteno avionom, pa su pripreme bile mukotrpne.

Veterinari i stručnjaci za slonove proveli su tri meseca u Islamabadu, trenirajući Kavana tri puta dnevno kako da bezbedno i bez stresa uđe i izađe u njegov četvorotoni kavez, koji uključuje sistem koji može da primi do 200 litara urina.

Takođe, slon je imao prekomernu težinu zbog neprikladne ishrane od oko 250 kilograma šećerne trske svakog dana. Uz Halilovu pomoć, Kavan je u poslednja tri meseca izgubio 1.000 kilograma.

Kada se bude navikao na kontrolisano okruženje, Kavan će biti pušten u utočište za divlje životinje na severu Kambodže, gde oko 600 azijskih slonova živi u miru i spokoju, kažu lokalni zvaničnici.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">