Čitaj mi!

Dubinski okršaj sa sabljarkom, ajkula završila na plaži sa šiljkom u glavi

Kada je more izbacilo na libijsku plažu 4,5 metara dugačku ajkulu bilo je vrlo jasno šta je ubilo – na leđnoj strani između glave i škrga virio je 30 centimetara dugačak sabljarkin šiljak.

Iako niko nije video borbu dve morske grabljivice, stručnjaci pretpostavljaju da se najverovatnije radi o okršaju zbog plena.

„Najverovatniji scenario jeste da su oba predatora lovila isto jato riba ili lignje u dubini“, kaže Patrik Džambura, doktorand sa odeljenja za paleontologiju na Univerzitetu u Beču.

Takođe je moguće da su se borile oko teritorije ili da je sabljarka slučajno ubola ajkulu i ostavila u njoj 30 centimetara svog šiljka.

Ajkula, koja pripada vrsti morskih lisica, pronađena je na obali blizu libijskog grada Brege, a lokalni stanovnici fotografisali su i snimili prizor koji je zainteresovao naučnike.

Četiri i po metra dugačka ajkula ubodena je odmah iza glave sa leđne strane. Sabljarkin šiljak probio je škrge i ostao zariven unutra.

Uprkos tome što nije obavljena nekropsija (životinjska autopsija), imajući u vidu ugao i dubinu uboda, stručnjaci su sigurni da je predeo škrga pretrpeo velika oštećenja.

Opasna sablja

Iako umeju da budu na meniju određenih vrsta ajkula (plavih i mako), sabljarke su izuzetno opasan plen. Takođe, poznato je da ako se osete ugroženim napadnu ljude, čamce, pa čak i kitove.

Kod obala Havaja 2015. godine ronioca je ubila sabljarka tako što ga je probola kroz grudi.

Morske lisice, međutim, ne predstavljaju prirodnu pretnju po sabljarke, jer se hrane malim ribama.

Koji god razlog bio, naučnici znaju da je sabljarka napala odozgo i da ajkula verovatno nije ni znala šta se dešava dok nije bilo prekasno.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">