Читај ми!

Neuhvatljiva lignja prvi put snimljena kod Australije

Jedan od najtajanstvenijih vodenih stvorova, lignja poznata kao dugoruka, spažena je u blizini obale Australije. Viđena je pet puta, snimljena, a naučnici su uspeli da saznaju i razne detalje o ovom stanovniku okeanskih dubina.

Dugoruka lignja je jedna od najneuhvatljivijih bića na planeti, piše Sajens alert

Magnapinna živi u mračnim dubinama okeana i izuzetno retko se može videti. Do sada je viđena tek desetak puta u celom svetu.

Sada je, prvi put, ova neuhvatljiva lignja viđena kod obale Australije i to ne jednom već pet puta! I to je svaki put bila druga osoba koja je imala priliku da vidi dugoruku lignju.

Boravak ove lignje kod australijske obale izuzetno je važan za naučnike koji su otkrili nove obrasce ponašanja, što je jedino moguće kada postoje snimci stanovnika dubljih delova okeana u njihovom prirodnom staništu.

„Ova uočavanja, prva u vodama Australije, ojačala su hipotezu o kosmopolitskoj rasprostranjenosti životinje i ukazala su na postojanje veće grupe na lokaciji“, naveli su istraživači u svom radu.

Dugoruke lignje su čudne i tajnovite. Telo im je tipično za lignje, ali su im pipci koje koriste za plivanje izrazito dugi, kod odraslih jedinki dostiži i do osam metara.

Naučnicima je izuzetno teško da ih proučavaju jer ove lignje žive na dubini između 1.000 i 4.000 metara. 

Do tog sloja okeana sunčeva svetlost nikada ne dopire, a pritisak je ogroman.
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво