Читај ми!

Reka Toplica kao deponija, možda je poslednji trenutak da se očuva biljni i životinjski svet u njoj

Reka Toplica godinama je na pragu ekološke katastrofe zbog ispuštanja otpadnih voda, ali i divljih deponija koje su sve brojnije. Za spas reke uključili su se i građani, koji su za početak, od nadležnih zatražili postavljenje kontejnera na seoskom području.

Meštane Ćukovca, kao i ostalih sela prokupačke opštine muči zajednički problem "divljih" deponija. Smeće se, po pravilu, najčešće baca duž reke Toplice, a mnogi otpad bacaju direktno u vodu.

"Ispod moje kuće je jedno takvo zagušenje, ogromno ostrvo, gde kad naiđe voda ona donese i buriće i mrtve životinje i svakakvu plastiku", kaže Svetlana Milenković.

"Voda se povuče, to smeće ostane i to je ono što za naše zdravlje stvarno katastrofa", dodaje Milenkovićeva.

Očuvanjem reke odnedavno se bavi i Udruženje građana, osnovano najpre kao neformalna Fejsbuk grupa pod nazivom "Zaštitimo reku Toplicu", koje predlaže da se u selima postave kontejneri i smeće odvozi na deponiju. Njih muče i drugi zagađivači.

Predsednik Udruženja građana "Zaštitimo reku Toplicu" Boban Stojković ističe da su naveći problem industrijski zagađivači, kanalizacija koja se direktno uliva u Toplicu i deponije koje se pored reke talože godinama unazad.

"I sve to je rešivo, samo treba volje", naglašava Stojković.

Uz samu reku, u strogom centru Prokuplja, do pre deset godina postojala je gradska deponija. Ona je zatrpana, ali se tu i danas dovozi šut.

"Mi smo već pripremili projektno-tehničku dokumentaciju. Snimili smo kompletan prostor deponije. Trenutno smo u fazi rešavanje imovinskopravnih odnosa i u narednom periodu planiramo sanaciju čitave deponije", navodi gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Koliko je štete naneto biljnom i životinjskom svetu reke višedecenijskim odlaganjem smeća, verovatno se nikada neće utvrditi.

Možda je poslednji trenutak da ga očuvamo, činjenica da je skobalja, autohtone vrste riba, koja se samo ovde mresti, sve manje.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво