Читај ми!

U Ljubišu 40 vrsta biljaka, neke su i iz Afrike

Razočaran cenom maline, Sreten Smiljanić iz zlatiborskog sela Ljubiša, pokrenuo je proizvodnju i registrovao rasadnik četinara. Iz godine u godinu, intenzivirao je proizvodnju koja danas ima siguran plasman.

U svom rasadniku Sreten Smiljanić, pored četinara, ima gotovo 40 vrsta biljaka sa svih kontinenata i više od šest hektara pošumljenih vrleti i stenovitih parcela na svom imanju.

U postojbini zlatnog bora, na 1100 metara nadmorske visine, rasadnik četinara, atraktivnog zimzelenog i listopadnog drveća, nastao iz potrebe za sigurnim prihodom, ali i ostvarenja dečačkog sna.

„Rešio sam da probam za sebe i pošumim svoje parcele koje su stranovite. Polako se posao širio i fala Bogu, ide mi to lepo, dobar deo je to ljubav, a dobar deo je i prihod, ne mogu da se žalim", rekao je Sreten Smiljanić iz Ljubiša.

Od sezone do sezone, u rasadniku, sa gotovo 40 vrsta biljaka, na nekoliko lokacija, nastane i na tržište se plasira više od 50 hiljada sadnica.

„Sadim po Zlatiboru, ukrašavam dvorišta ljudima, jedan deo završi u Subotici na pijaci ili nekom drugom mestu za katolički Božić i za praznike... Sa svih kontinenata imam biljaka, čak i iz Afrike jednu imam",  ističe Sreten Smiljanić.

Od semena koje kupuje ili nabavlja sam, do sadnice visoke 30 tak centimetara, potrebno je mnogo strpljenja, truda i rada ali se na kraju sve isplati, jer kako kaže, biljke mu uzvraćaju rastom i svojom lepotom.

„To što kod nas postoji to ne kupujem nego se penjem na stabla i skidam šišarke dok još nisu otvorene, tačan se termin zna kada je šišarka zrela", rekao je Sreten Smiljanić.

Sa više desetina hiljada biljaka na imanju, Sreten je ispunio dečački san, jer osim u rasadniku i šumi, kako kaže, njegovi četinari i žive širom Srbije.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије