Читај ми!

Masivni koralni greben viši od Empajer stejt bildinga otkriven u Australiji

Na australijskom Velikom koralnom grebenu otkriven je „masivan“ novi greben dimenzija od 500 metara, što ga čini višim od nekih najviših svetskih nebodera.

Naučnici su odvojeni greben, koji je otkriven posle više od 120 godina, pronašli u vodama u blizini Severnog Kvinslenda tokom ekspedicije na istraživačkom brodu „Falkor", saopštila je u ponedeljak okeanska istraživačka organizacija „Schmidt Ocean Institute".

Greben je prvi put otkriven 20. oktobra 2020. godine, pošto su naučnici dovršili podvodno mapiranje morskog dna severnog Velikog koralnog grebena.

Sa svojih 500 metara visine, viši je od Empajer stejt bildinga, koji je visok 381 metar, Sidnejskog tornja visokog 305 metara i kula bliznakinja Petronas visokih 451,9 metar.

„Ne samo da u 3D detaljno mapiramo greben, već i vizuelno vidimo ovo otkriće  koje je neverovatno ", rekao je vođa ekspedicije Robin Biman.

Zatim su istraživači uživo prenosili snimke istraživanja upotrebom podvodnog robota. Merenje dužine grebena pokazuje da je širok gotovo 1,6 kilometara od dna okeana. 

„Ovo neočekivano otkriće potvrđuje da i dalje pronalazimo nepoznate strukture i nove vrste u našem okeanu", naglasili su u institutu za okeane.

Veliki koralni greben je najveći zemaljski koralni greben. Prostire se na 133.000 kvadratnih kilometara i dom je za više od 1.500 vrsta riba i 400 vrsta tvrdih korala.

Nedavne ekološke studije Velikog koraljnog grebena pokazale su da je izgubio samo polovinu populacije korala u samo protekle tri godine decenijama, verovatno zbog klimatskih promena.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво