Čitaj mi!

Skakavci, suše, poplave - usevi u Africi ozbiljno ugroženi

Poplave, suše, toplije vreme i invazija pustinjskih skakavaca su posledica klimatskih promena koje su jako pogodile Afriku, a najgore tek sledi jer će pojedini regioni ostati bez hrane, sa pogoršanim stanjem u ekonomiji i zdravstvu, piše u izveštaju službe Ujedinjenih nacija za klimatske promene.

Glad je sve veća, a brojne poplave su doprinele invaziji skakavaca koji su uništili na stotine hiljada hektara zemlje od januara. 

Ni toplije vreme ne pomaže - korisno je za insekte koji još lakše prenose denga groznicu, malariju i žutu groznicu.

Temperature su skočile na kontinentu sa 1,2 milijardi stanovnika, kao i u celom svetu, međutim, Afrika je posebno ranjiva na nagle promene, dodaje se u Svetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO).

Tople temperature uništavaju useve, prihodi padaju, a poljoprivreda je osnova afričke ekonomije.

„Do sredine 21. veka, najveći deo poljoprivrednih useva u Africi će biti ozbiljno ugroženo", dodaje se u Izveštaju.

Očekuje se smanjenje od 13 odsto u zapadnoj i centralnoj Africi, 11 odsto u severnoj i osam posto u istočnoj i južnoj Africi, preneo je Rojters.

Afričke države već imaju loše prihode od poljoprivrede i nemaju adekvatan odgovor na klimatske promene, saopštio je WMO.

Ciklonske aktivnosti su naterale blizu dva miliona ljudi da se isele iz domova, na stotine ih je nastradalo, a primera radi uništeno je pola miliona hektara žitarica u Mozambiku, dodaje se i izveštaju Rojtersa.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">