Читај ми!

Sada ćemo moći da pratimo kuda se medved Bora i vučica Vanda šetkaju po Jadovniku

Posle Miloša, prvog medveda markiranog van područja Nacionalnog parka Tara, na Jadovniku je nedavno markiran još jedan medved, najveći do sada, a prvi put u Srbiji i ženka vuka. Naredne tri godine njih će biolozi,zajedno sa prijepoljskim Šumskim gazdinstvom i Udruženjem građana „Jadovnik“, pratiti preko satelitske ogrlice.

Plan je bio da se uoči hibernacije, zameni satelitska ogrlica Milošu, ali u zamke na hranilištu Kašan za samo dva dana, uhvatio se, sudeći po veličini, novi gorski car Jadovnika, medved Bora težak 230 kg, i dvogodišnja vučica Vanda.

„To je prvi vuk koji se prati u Srbiji. Nadam se da ćemo ga pratiti godinu dana. I da probamo da je sačuvamo kako bi nam Vanda poslala što više podataka“, očekuje profesor Duško Ćirković sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

„Što se tiče vuka, procenjujemo da je brojnost u našem lovištu oko 10 jedinki, dok mrkog medveda imamo oko četiri jedinke. Medved je strogo zaštićena vrsta i ne lovi se dok je vuk zaštićen lovostajem“, naglašava Vladan Varaklić, rukovodilac Službe lova „Srbijašuma" iz Prijepolja.

Miloš će dobiti novu ogrlicu

I bez obzira što je planiran odstrel dve jedinke vuka, na Vandu će se posebno paziti, a biolozi, lovočuvari i lokalni prirodnjaci ne odustaju od namere da zamene ogrlicu Milošu, koji je u protekle tri godine slao signale sa Jadovnika, Zlatara, ali i Crne Gore.

„Bilo bi jako zanimljivo da ga pratimo naredne tri godine jer Miloš je sada u uzrasnoj dobi kada bi trebao da ulazi u reprodukciju, znači da ostavlja ovde potomstvo, pa nam je on zato izuzetno zanimljiv i značajan za dalje praćenje“, naglašava profesor Ćirković.

Otkada je pre 13 godina počelo praćenje medveda, najpre na Tari, jadovnički Miloš, koji je do sada poslao preko 22.000 podataka, bio bi prvi koga bi pratili punih šest godina.

Trenutno, Tim za praćenje medveda Srbije, preko satelitske ogrlice prati dva medveda, novomarkiranog Boru, koji je po poslednjim podacima odšetao sa Jadovnika do Zlatara i medveda Zorana koji već dve godine šalje signale sa područja Tare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво