Čitaj mi!

Japan će kontaminiranu vodu iz nuklearke u Fukušimi ispustiti u more

Japanska vlada je odlučila da, skoro deceniju posle incidenta u nuklearnoj elektrani Fukušima, ispusti kontaminiranu vodu iz uništenog postrojenja u more, objavili su lokalni mediji.

Nuklearna elektrana „Fukušima“ oštećena je posle razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine. Kontaminirana voda iz postrojenja je dugogodišnji problem Japana, a više od milion tona tečnosti se nalazi u cisternama.

Japanski ministar industrije Hiroši Kadžijama napominje da još uvek nije doneta konačna odluka, ali da se taj problem mora ubrzo rešiti.

Očekuje se da će ova odluka izazvati reakcije susednih zemalja, pre svega Južne Koreje, koja je već počela da hranu koja potiče iz Japana testira na radijaciju, prenosi Rojters.

List Asahi simbun prenosi da bi za sprovođenje takve odluke trebalo oko dve godine, jer kontiminirana voda pre ispuštanja u more, odnosno Tihi okean, mora biti prečišćena.

Kompanija „Tokio elektrik“ se pre dve godine izvinila pošto je ustanovljeno da njihov sistem za filtraciju nije uklonio sve opasne materije iz vode, kao i da planira da ukloni sve radioaktivne delove iz vode, osim tritijuma koji se teško odvaja, a relativno je bezopasan.

Prošle nedelje su predstavnici japanske riblje industrije urgirali da vlada ne dozvoli ispuštanje kontaminirane vode iz Fukušime u okean, jer će im to uništiti ovo malo ugleda što su uspeli da povrate posle havarije u nuklearnoj elektrani.

U međuvremenu, Južna Koreja je zabranila uvoz morskih plodova iz regiona Fukušime i tražila od japanskog izaslanika pri ambasadi u Seulu da objasni kako Tokio planira da reši problem sa kontaminiranom vodom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 16. okt 2020, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

Bogati i razvijeni svet

Zagadjuje okolinu bez ikakvih obzira, a onda trazi od svih da sami sebi uvodimo kvote i ogranicenja na razvoj da bi sprecili zagadjenje i globalno zagrevanje. Japanci, naravno, nisu jedini u tome, jer gde ostale zemlje bacaju otpad iz svojih "cistih" nuklearki? A gde su zavrsili izduvni gasovi iz termoelektrana kojim su stotinama godina pre toga "przili" i "dimili" planetu?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">