Читај ми!

Svetski naučnici zabrinuti – Gledamo kako Arktik umire

Ledolomac koji je prevozio naučnike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Nemačku i doneo zabrinjavajuće podatke, saopštio je vođa ekspedicije Markus Reks.

„Gledamo kako Arktik umire. Uskoro više neće biti leda na Arktiku tokom leta. To može da izazove dalekosežne posledice po ceo svet“, rekao je Reks.

Brod „RV Polarštern“ stigao je u ponedeljak u severnu nemačku luku Bremehavn, odakle se zaputio na jednogodišnji susret sa arktičkom hladnoćom i polarnim medvedima.

„Praktično, postigli smo sve što smo želeli. Izvršili smo razna merenja tokom cele godine, sa kratkim periodima odmora“, rekao je Reks za AP.

Brod je morao da se pomeri na krajnji sever, na tri nedelje u maju, kako bi pokupio namirnice i rotirao članove posade posle restriktivnih mera zbog koronavirusa, ali to nije izazvalo velike promene u misiji.

„Doneli smo kući mnogo podataka, zajedno sa značajnim brojem ledenica, snega i vode“, dodao je Reks.

Na brodu je bilo više od 300 naučnika iz 20 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, a projekat je koštao 150 miliona evra.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара