Читај ми!

Tasmanijski đavoli ponovo "lutaju" australijskim kopnom

Tasmanijski đavoli, su mesožderi torbari. Vratili su se na kopno Australije prvi put posle 3.000 godina. Mnogi ih pamte kao „opasne“ likove iz crtanih filmova.

Jedanaest nedavno puštenih đavola započelo je istraživanje svog novog doma pošto što su oslobođeni iz okruglih, belih kaveza u utočištu za divlje životinje "Barrington Tops"  u državi Novi Južni Vels oko 190 kilometara severno od Sidneja.

„Videti ove vragove puštene u divlji pejzaž - to je zaista emotivan trenutak", rekla je Liz Gabriel, direktorka zaštitne grupe "Aussie Ark".

Tasmanijski đavoli, koje su nekada zvali Sarcophilus satanicus ili „sotonski ljubitelji mesa", izumrli su u kopnenoj Australiji pre dolaska Evropljana.

„Naučnici veruju da su ljudska populacija, psi tragači i El Ninjo naterali tasmanijske đavola da migriraju na tlo današnje Tasmanije, rekla je ekolog Mena Džons, sa Univerziteta u Tasmaniji.

Đavoli su zaštićeni u Australiji od 1941. godine, a konzervatori su godinama radili na jačanju njihove populacije, navodeći njihov značaj, jer su vrhunski grabljivci koji mogu ograničiti invazivne vrste - poput lisica i divljih mačaka - i zauzvrat zaštititi manje vrste i biodiverzitet.

Jedan od najvećih udaraca u naporima za očuvanje bio je devedesetih godina kada je zarazni rak nazvan "vražja bolest lica",  koji nastaje tokom parenja i uzrokuje velike tumore koji ih sprečavaju da jedu - smanjio populaciju sa oko 140.000 na 20.000 đavola.

Kao odgovor na to, istraživači su odgajili populaciju đavola bez raka u ograđenim divljim ogradama na australijskom ostrvu država Tasmanija.

Iako su đavoli skloni da se hrane malim sisarima, poznato je i da jedu leševe goveda i ovaca, što potencijalno predstavlja smetnju farmerima.

Za sada đavoli koji su pušteni ove godine i oni za koje se očekuje da će biti pušteni narednih godina još uvek neće otići u divljinu.

Umesto toga, dobijaće hranu i nadgledaće ih daljinske kamere, a neki će imati i čipove za pratnju.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије