Još jedna ekološka katastrofa u Rusiji, plaže Kamčatke prepune mrtvih životinja

Crni vulkanski pesak plaže Kalaktirski, jednog od dragulja poluostrva Kamčatka blizu grada Petropavlovsk Kamčatki, prepun je stotina mrtvih životinja – od džinovskih pacifičkih hobotnica do foka, morskih zvezda, rakova i riba.

Talasi Tihog okeana, koje obožavaju lokalni surferi i turisti, sada imaju čudan i toksičan miris, a voda je žućkaste boje, prenosi Sajbirijan tajms.

Bliska zajednica surfera prvi put je podigla uzbunu pre tri nedelje, kada su neki od njihovih članova osetili peckanje očiju, imali snažne glavobolje, groznicu, bol u grlu i trenutna slepila nakon izlaska iz vode.

Nastavili su i posle toga, ali u punoj opremi da rone i prate stanje, snimajući i javljajući o katastrofalnom stanju životinjskog i biljnog sveta. Plaže su postale krcate uginulim lešinama i praznim ljušturama.

Javljaju i da se foke ponašaju kao u transu, ne rone već provode sve vreme na površini.

Provere regionalnog ministarstva prirodnih resursa pokazalo je skok nivoa fenola (2,5 puta) i raznih naftnih proizvoda (3,6 puta).

Hitnu istragu o uzroku zagađivanja vode naredio je Juri Trutnev, izaslanik Vladimira Putina za dalekoistočni federalni okrug.

Inače, ovo je tek jedan u nizu ekoloških problema u proteklih nekoliko meseci u Rusiji. U junu se iz termoelektrane u Norilsku izlila nafta, dok je julu zabeleženo curenje otpadnih voda i teških metala iz rudnika bakra na Uralu.

Izdvojena su dva verovatna uzroka. Prvi je nedavna vojna vežba na Kamčatki, a drugi je curenje naftnih derivata i fenola sa brodova koji prolaze kroz zaliv Avača.

„Grinpis Rusija" objavila je satelitske snimke na kojima se jasno vide žućkasta voda reke koja se uliva u Tihi okean. Organizacija je situaciju nazvala ekološkom katastrofom.

„Uzvodno se nalazi poligon. Hobotnice, morske zvezde, ribe – sve je mrtvo na potezu od 40 kilometara. Znajući kako sistem funkcioniše i kako se ovakva pitanja zataškaju, moramo da učinimo sve da spasimo okean i zaustavimo buduću katastrofu“, navela je jedna od surferki.

„Divni podvodni svet je sada siv i žut. Ribe izgledaju kao da su skuvane. Čak su i najsnažnije školjke, koje su mogle da vam pocepaju odelo za ronjenje, otpale sa stena. Najstrašnije je što ne znamo šta da uradimo niti kako da im pomognemo. Gledam u zalazak sunca nad zalivom znajući da je dno prekriveno uginulim životinjama“, napisala je Kristi Rozenberg, koja živi u blizini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи