Vole mrak žive u pustinji Australije - Bilbi nije izumrla vrsta

Više od 100 godina pošto je proglašen za vrstu koja je izumrla u Australiji, 10 najjačih i najzdravijih australijskih bilbija iz zoološkog vrta Dabo, u zapadnom delu zemlje pušteno je u zaštićeno područje Nacionalnog parka Sturt u najseverozapadnijem delu Novog Južnog Velsa.

Čuvar zoološkog vrta Stiv Klenig, kome je duga karijera u zaštiti žvotinja u vrtu donela mnogo zlatnih trenutaka, ističe da je puštanje bilbia jedno od najboljih iskustava.

„Bio sam na zapadnim ravnicama Australije poslednjih 19 godina i imao sam sreće da sam tokom godina bio uključen u dosta projekata zaštite. Kada je pušten prvi bilbi, kamere su bile uključene. To je definitivno bio vrhunac u karijeri", rekao je čuvar zoološkog vrta Stiv Klening.

Pet muških i pet ženskih bilbija prebačeno je iz Duboa do Tibobure, u okviru Programa divljih pustinja. Pušteni su na područje od 2.000 hektara u obližnjem nacionalnom parku, gde su bili ograđeni od mačaka, lisica i zečeva.

Za lokalno stanovništvo, dolazak bilbia je proces lečenja zemlje. Zamenik sekretara za nacionalne parkove i zaštitu divljih životinja, Etikut Fleming rekao je da je vraćanje bilbija prvi korak u pokušaju obnavljanja pejzaža.

"Na kraju, ono što želimo je da australijski grm liči na ono što je bio pre par stotina godina, da je živ sa ovim sisarima koji imaju zaista važne ekološke uloge," rekao je zamenik sekretara.

Svaki bilbi tokom godine pomera nekoliko tona zemlje, a to pomaže u klijanju semena i regeneracije tla.

„Australija ima najnižu stopu izumiranja sisara na svetu. Uvođenje divljih grabljivaca i stoke s tvrdim kopitom odigralo je ključnu ulogu u propasti bilbija", rekao je izvršni direktor australijskog društva za zaštitu prirode Kameron Ker.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво