Epohalno otkriće savršeno očuvanog primerka izumrlog pećinskog medveda u Sibiru

Stočari koji drže stada irvasa u ruskom arktičkom arhipelagu pronašli su savršeno očuvanu lešinu pećinskog medveda. Naučnici su do sada pronalazili samo kosti pećinskih medveda, što čini ovo otkriće jedinstvenim.

Medved, otkriven u sloju permafrosta koji je počeo da se topi, pronađen je na Ljahovskim ostrvima sa potpuno očuvanim čeljustima i njuškom.

Stručnjaci sa Severoistočnog federalnog Univerziteta u Jakutsku, renomiranog istraživačkog centra za mamute i druge praistorijske vrste, označili su otkriće kao epohalno.

U saopštenju sa univerziteta naučnica Lena Grigorijeva naglasila je da je ovo prvo otkriće potpuno očuvane lešine pećinskog medveda, uključujući tu i meko tkivo.

„Izuzetno je očuvano sa svim unutrašnjim organima, uključujući čak i njušku. Ovo otkriće je veoma važno za ceo svet“, rekla je Grigorijeva.

Preliminarne analize pokazale su da je u pitanju odrastao medved koji je živeo u periodu pre 22.000-39.500 godina. Pećinski medvedi izumrli su pre oko 15.000 do 20.000 godina.

„Potrebno je da uradimo analize metodom radioaktivnog ugljenika da bi utvrdili tačnu starost“, rekao je Maksim Čeprasov sa Univerziteta u Jakutsku.

Pećinski medvedi su bili veći od današnjih medveda. Prosečan mužjak bio je dugačak oko 3,5 metra i težio između 350 i 600 kilograma, mada su neki primerci težili i jednu tonu. Ženke su prosečno težile oko 250 kilograma.

Živeli su u većem delu Evrope, od Španije i Velike Britanije na zapadu, pa sve do Rusije na istoku, a ostaci su pronađeni i na Kavkazu i u severnom Iranu. Hranili su se pretežno biljnom hranom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије