Misteriozni zvuk koji uznemirava stanovnike Mirijeva i nije tako misteriozan

Već par godina stanovnici beogradskog naselja Mirijeva iz dana u dan u istom terminu čuju čudan zvuk za koji nikako da dokuče odakle potiče.

Ispod nadstrešnice, u krošnji, žbunju, pa čak i u cvetnoj žardinjeri ekipa RTS-a je pokušala da snimi neobičan zvuk na koji se žale stanovnici Mirijeva i da uz pomoć stručnjaka otkrije o čemu je reč. Zaseda je trajala nekoliko sati, ali sve što su uspeli da čuju je zvuk koji je jedan stanovnik Mirijeva snimio i objavio na društvenim mrežama.

A čim nešto dospe na društvene mreže, nižu se i komentari – teorija zavere, 5G mreža, čipova koji ostaju bez struje... Neki kažu da se slični zvuci čuju i u ostalim gradovima u Srbiji i da je najverovatnije reč o ptici.

„Pevačice u periodu gneždenja pevaju svoju pesmu, pa po tome određujemo vrste. Van perioda gneždenja oni se javljaju na ovaj način, kao što se javljaju crvendaći, senice, ali to u suštini ne bi trebalo da pravi probleme zato što mi živimo u urbanoj sredini gde imamo mnogo veće buke od drugih stvari, a ptice smo praktično izgubili iz grada“, objašnjava dr Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Seoba ptica počela je u avgustu, a preko našeg grada, koji se nalazi na migracionoj ruti, preleteće čak 80 različitih vrsta, grupisanih u jata.

„To je samo javljanje na teritoriji, to ništa drugo nije. Ona, ako je u prolazu, eventualno ako je manje jato, ako je porodica u zajedničkoj migraciji, onda se dozivaju, to je jedan način dozivanja. Pošto je sad period seobe, mada imamo i ptice koje ne migriraju, to su najčešće vrapci, ali oni se ne oglašavaju tako“, dodaje dr Marinković. 

Da li je reč o ptici, saznaće se kada vreme seobe prođe. Dotle jedno od objašnjenja jeste i da se to čuje nepodmazana klackalica ili ljuljaška u komšijskom dvorištu ili na obližnjem igralištu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије