Neizvesna sudbina veličanstvenog vekovnog hrasta starijeg od Kanade u srcu Toronta

U senci oblakodera u centru Toronta ponosno stoji tri veka star hrast, a gradske vlasti i građani pokušavaju da očuvaju veličanstveno drvo koje je starije od same Kanade.

Visok 24 metra, crveni hrast u centru Toronta nikao je pre oko 300 godina, u vreme kada su francuski istraživači trgovačku stanicu na obližnjoj obali jezera Ontario.

Hrast se sada nalazi u privatnom dvorištu u srcu stambenog naselja Nort Jork. Njegovo ogromno stablo obima je pet metara, a naslanja se na kuću iz 60-ih godina.

Leti njegove velike grane bacaju senku i potpuno zaklanjaju čitavo dvorište od sunčevih snaga. Međutim, novi vlasnik kuće rekao je da ne može da prišti troškove održavanja tako velikog drveta, kao i činjenicu da njegovo snažno korenje ugrožava temelj kuće.

Zbog velike krošnje takođe postoje strahovi da je hrast ranjiv na jake vetrove i oluje.

Da bi ga zaštitili, gradski odbor Toronta usvojio je odluku 2018. godine da grad kupi zemljište, sruši kuću i napravi mali park oko hrasta.

Prošle godine postignut je dogovor sa vlasnikom zemljišta da parcelu proda gradu. To je oduševilo lokalno stanovništvo koje već dugo apeluje da se hrast sačuva.

Stručnjaci kažu da bi uz dobru negu i pod pravim uslovima hrast mogao da živi još barem 200 godina.

„Ovakvo drvo je veoma skupo za održavanje. Ako bi zemljište bilo javno, grad bi mogao da se stara o njemu mnogo bolje nego ja“, kaže Ali Simaga, koji je kupio parcelu sa kućom 2015. godine.

Simaga kaže da ne želi da bude sebičan, već da u hrastu svi treba da uživaju.

Dogovor, međutim, još nije okončan. Ponuda grada o kupovini ima jedan uslov - privatne donacije moraju da pokriju polovinu cene zemljišta, odnosno 325.000 dolara.

I pored obećavajućeg početka prikupljanja novca (lokalni filantropi su odmah donirali 100.000 kanadskih dolara), akcija koja je počela decembra 2019. potpuno se usporila izbijanjem pandemije početkom ove godine.

Do sredine jula, oko 125.000 kanadskih dolara, odnosno oko 30 odsto cilja, je prikupljeno. Ukoliko do kraja godine se ne prikupi novac, budućnost velikog hrasta bila bi neizvesna.

Drvo leži na nekadašnjoj trgovačkoj stazi, koju su koristili domoroci, a potom i evropski trgovci krznom za prenos robe. Trgovačka staza bila je deo rute, koja se protezala od Meksičkog zaliva do severne obale jezera Superior.

Putnici i trgovci su koristili drveće kao orijentire. Ovaj hrast je već bio prilično veliki kada su Francuzi izgubili teritoriju od Britanaca, koji su osnovali grad Jork – kasnije od 1793. godine Toronto.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">