Polarni medved ubio kampera na Svalbardu

Beli medved smrtno je povredio jednog čoveka kada je upao na teritoriju kampa koji se nalazi na Špicberškim ostrvima, u Arktičkom okeanu, na sredini između Norveške i Severnog pola.

Nakon što ga je medved napao, povređenog muškarca hitno su prevezli u bolnicu u Longjiru, najvećem i glavnom gradu norveške prekomorske oblasti Svalbard, gde su lekari konstatovali smrt.

Životinja je upala u kamp koji koriste kamperi nešto pre četiri sata ujutru, navodi se u saopštenju zamenika guvernera arhipelaga. Lokalne vlasti ispituju okolnosti pod kojim je do napada došlo. 

Niko osim preminulog muškarca za kojeg se zna da je strani državljanin, nije povređen, ali je čak šest osoba primljeno u bolnicu zbog šoka.

Naložena je i autopsija za koju su zaduženi patolozi Univerzitetske bolnice Severne Norveške, koja se nalazi unutar Arktičkog kruga.

Polarni medved pronađen je mrtav na parkingu obližnjeg aerodroma nakon što su na njega pucali čuvari.

Još nije utvrđeno da li je taj medved jedan od dva za koje je prijavljeno protekle sedmice da su primećeni kako tumaraju po oblasti.

Dešava se da se medvedi pojave u svem delovima arhipelaga Svalbard zbog čega vlasti upozoravaju stanovništvo da nikako ne prilaze životinjama kako sebe ili medvede ne bi doveli u opasnost.

Sva ostrva arhipelaga prekrivena su upozorenjima sa sličnim sadržajem.

Procenjuje se da na Arktiku živi između 20.000 i 25.000 belih medveda.

Posetioci koji žele da spavaju na otvorenom dobijaju oštra upozorenja od nadležnih službi da ljudi moraju biti naoružani ukoliko se nalaze van naseljenih područja.

Norveški mediji javljaju da je u pitanju peta žrtva polarnih medveda od 1971. godine. Poslednji smrtni slučaj zabeležen je 2011. godine kada je nastradao tinejdžer iz Velike Britanije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара