Gde su nestali bilioni tona leda

„Iznenađeni“ naučnici kažu da nema sumnje da je za nestanak 28 biliona tona leda od 1994. godine, glavni uzrok globalno zagrevanje.

Sa površine Zemlje, od 1994. godine, nestalo je ukupno 28 biliona tona leda. To je otkriće britanskih naučnika koji su analizirali satelitske snimke Zemljinih polova, planina i glečera kako bi utvrdili koliko je globalno zagrevanje uticalo na tanjenje ledenog pokrivača, piše britanski Gardijan.

Naučnici sa univerziteta u Lidsu, Edinburgu i Londonu opisali su količinu gubitka leda kao „zapanjujuću“ i upozorili da njihove analize ukazuju na to da nivo mora raste zbog topljenja glečera, te da bi taj porast mogao da se do kraja veka popne na čitav metar.

„Da bi bilo jasnije: savki santimetar rasta nivoa mora na svetskom nivou znači da milion ljudi iz nižih predela ostaje bez mesta za život“, objšnjava profesor Endi Šepard, direktor centra za istraživanje polarnih oblasti pri Univerzitetu u Lidsu. 

Naučnici takođe upozoravaju da topljenje leda u tim količinama ozbiljno smanjuje sposobnost Zemlje da reflektuje sunčevu radijaciju nazad ka svemiru.

Led, koji je beo, nestaje, a more ili tlo koje se pomalja ispod leda upijaju sve više toplote, na taj način dodatno povećavajući zagrevanje planete. 

Osim toga, hladna, sveža voda koja teče iz glečera koji se tope ozbiljno narušava biološku ravnotežu voda Arktika i Antarktika, dok gubitak ledenog pokrivača u planinskim regijama preti da zbriše izvore sveže vode na koje lokalno stanovništvo računa. 

„Istraživači su nekada proučavali samo pojedine oblasti, poput Antarktika ili Grenlanda, gde se led topi. Ovo je prvi put da je neko proučio celu površinu ledenog pokrivača koji nestaje svuda na planeti. Ono što smo pronašli nas je zapanjilo“, rekao je Šepard.

Prema njegovim rečima, količina leda koja je zapravo nestala tokom godina, nažalost, poklapa se sa najgorim predviđanjima Panela klimatsnih promena (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије