I nad popom se nađe pop – fascinantan fosil morskog čudovišta u čeljustima drugog čudovišta

Neverovatan fosil otkriven je u kamenolomu u kineskoj provicniji Guejdžou koji daje fascinantan uvid u lanac ishrane vrhunskih predatora iz perioda trijasa.

U fosilu se vide ostaci pet metara dugačkog ihtiosaura nakon što je progutao skoro čitavog četiri metra dugačkog talatosaura. Ihtiosaur je uginio ubrzo nakon toga, najverovatnije kao posledica preobilnog obroka.

Ihtiosauri su bili vodeni gmizavci koji su se pojavili u trijasu, a pronađeni fosil pripadao je vrsti guizhouichthyosaurus tangae, koja je mogla da naraste do deset metara dužine.

Njegov plen, vrsta talatosaura xinpusaurus xingyiensis podseća više na današnje kopnene gmizavce, sa četiri noge i moćnim repom koje je koristio da se kreće kroz vodu.

Novi fosil je direktan dokaz da su neke vrste ihtiosaura bile vrhunski predatori na lancu ishrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије