„Ivica sveta“ u sred pustinje Saudijske Arabije

Nazivaju je geološkim čudom koje je smešteno na 300 metara visine u kamenoj pustinji Saudijske Arabije koja je zemlje sunca, peska i žutog kamena.

Saudijska Arabija poznata je po visoravni Najd geološkom prirodnom fenomenu. Za ovu atrakciju kažu da ima dramatičnu lepotu i nazivaju je i "Ivicom sveta" (Jebel Fihrayn).

Litica je visoka 300 metara i sa nje se pruža pogled na kamenu pustinju, koja je deo geološke formacije i podseća na prirodni zid kojim je opasan prolaz Džabal Tuvaik.

Formacija se prostire na 1000 kvadratnih kilometara deo je rasedne pukotine koja ide ka Crvenom moru. Nastala kao posledica pomeranja arabijske ploče koja je u geološkom smislu jedna od najstarijih delova Azije i jedna od glavnih litosfernih ploča na planeti.

Litice koje se nalaze severozapadno od Rijada igrale su važnu ulogu u istoriji Arabije jer je tim prostorima prolazio drevni trgovački put koji je vodio u Persiju i Levant.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се