Pao som kapitalac od 2,26 metara, borba za ulov kakvu Prokuplje ne pamti

Na reci Toplici, koja protiče kroz Prokuplje, ribolovci su upecali kapitalni primerak soma dugačkog 226 santimetara i teškog 67 kilograma.

Kapitalni primerak soma ulovio je Nikola Mirjačić uz pomoć drugara Ivana Vuletića, u samom centru grada, ispod glavnog mosta na reci Toplici koji odvaja industrijsku od stambene zone.

Som je inače riba koja je veoma zastupljena u reci Toplici, i ranijih godina bilo je slučajeva da budu ulovljeni krupni primerci, ali ni najstariji Prokupčani se pamte da je ikada ulovljen ovakav primerak.

Ovo je inače vreme kada, kako kažu ribolovci, rade grabljivice.

„Godišnje ulovim 20, 30 do 50 krupnih riba. Ovo je bilo nešto posebno, zato što sam ribu ulovio u reci Toplici. Znao sam da ima krupnih riba, trudio sam se da je upecam. Ne mogu da uporedim ni sa jednom borbom do sada, jer su ostale borbe bile na velikim prostranstvima vode gde sam imao priliku da zamaram ribu“, priča Nikola Mirjačić, ribolovac iz Prokuplja.

Prema njegovim rečima, ovo je bilo ekstremno: „Borba je trajala 40 minuta, žestoke borbe. Bez obzira na to što imam jak pribor, što imam iskustva, što sam imao pomoć kolege, 40 minuta baš žestoka borba je trajala.“

Dubina je bila ne više od metra, ali je matica bila jaka jer je voda zbog kiša prethodnih dana nadošla. Ipak, pobedilo je iskustvo i znanje, kao i adrenalin.

Veliko iznenađenje iz Toplice

„Som je dugačak 226 santimetara, težak 67 kilograma. Ovoliki na Toplici sigurno nije upecan nikad. Osećaj je neverovatan. Ovoliku ribu upecati na maloj reci koja je dubine 80 santimetara, a širine 15 metara. Mene je iznenadilo, znao sam da ima velikih primeraka u Toplici, ali ovolikih da ima, baš nisam. Da li je izašla posle ovih poplava, kako se tu našla ne znamo, ali znamo da ima još sigurno. Nastavićemo i dalje da pecamo“, objašnjava Ivan Vuletić, ribolovac iz Prokuplja.

Nikola i Ivan kažu da su, nakon slikanja želeli da vrate ribu u reku, ali je ona, usled borbe bila ranjena i ne bi preživela.

Ovako će završiti u ribljoj čorbi i specijalitetima koje će pripremiti za svoje prijatelje.

broj komentara 28 pošalji komentar
(nedelja, 16. avg 2020, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor za zapad

To je zato sto se tamo vodi računa da li je u toj i toj vodi ta vrsta ribe autohtona ili ne . Kao u Ebru , soma nikad nije bilo dok se neko iz Nemacke nije napravio pametan da donese par komada i pusti ih tu .

(nedelja, 16. avg 2020, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Lažov

Zašto objavljujete lazi ovog čoveka? Celu Srbiju je slagao kako je pošteno upecao ovog soma a onda su svi videli snimke kako grebe. Jer kako baš tad tog dana da ponese štap za težak ribolov na Toplicu koju čovek može skoro da preskoči i da baš tad bude tu som od 67 kilograma???

(četvrtak, 13. avg 2020, 14:27) - anonymous [neregistrovani]

Trokraka

Bruka i sramota, izlazi u novine i na TV i to na državnoj televiziji a svi ribolovci u Prokuplju znaju da Nidža-Metalac samo grabulja. Vi što pričate o zavisti i ljubomori ste kao i on. Pravda i zakoni za ovo treba, ribočuvari isto znaju kako on "peca" ribe.. I sve se to još reklamira. Zato i bežimo iz ovakve Srbije. Ovde u Austriji za takvo kriminalno delo robijaš a da ne pričam o novčanim kaznama od kojih boli glava, ali to je uređena i pravna država.
Bravo Nidžo gde će ti duša.

(četvrtak, 13. avg 2020, 01:18) - anonymous [neregistrovani]

Trokraka

Niko ovde nije zavidan vec pravdoljubiv druze. Momak ga je izgrebao trokrakom sto je za zatvor a ne za hvalu! SRAMOTA!

(sreda, 12. avg 2020, 16:12) - Joca [neregistrovani]

Jocamuzinac@gmail.com

Koji je pribor i koji je mamac gospodo ribolovci

(sreda, 12. avg 2020, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

Grabuljaši

Ovo nema veze sa sportskim ribolovom. Som je ka prvo izgrabuljan pa je onda kukom vašem iz vode. Ni jednog trenutka nisu ni razmišljali da ga vrate posle slikanja. Postoji ceo snimak grabuljanja i vađenja soma kukom.. Čak i komentaru na snimku da je za leđa uboden. Ovo je za zatvor i ozbiljnu kaznu a ne za reportažu o njima kao sportskim ribolovcima.
Još jednog soma su zagrebali tog dana, sreća pa pokidao sistem i otišao.. Bio je malo manji od ovog I za to postoji njihov snimak.

(sreda, 12. avg 2020, 10:18) - somolovac [neregistrovani]

Somolovac

Riba je uhvaćena grabuljanjem ...svi u Pk znaju da metalac grebe svakodnevno na Rastovnici Brestovačkom jezeru ...sada počeo i na Toplici...ribočuvari to znaju i ništa...jadno!

(sreda, 12. avg 2020, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

Grabuljaši

Nije bio ranjen druže.. Bio je izgrabuljan.. Ima i snimak gde se se sve lepo vidi i kako se hvale da je zalažem za leđa.. Imali su još jednog zagrebanog juče.. Sreća pa pokidao veoma jak najlon.. Ovaj nije ima tu sreću. Sve je to za zatvor.

(sreda, 12. avg 2020, 09:18) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

47 godina sam u Nemačkoj,

i čudi me da se ovde najviše lupa o Nemačkoj,iako "naših" ljudi ima baš u Nemačkoj!-Ili baš zbog toga!?

(sreda, 12. avg 2020, 08:57) - Rado ponavljam! [neregistrovani]

Svi pecaroši...

da zagrizu u svoje udice,pa neka se jave!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">