Rođeni slobodni, a sve ih je manje – populacija lavova manja za 43 odsto

Lavovi žive u porodičnim grupama, vođe i ponos su svog čopora, koji može da ima i do 12 ženki, tri mužjaka i nekoliko mladunaca.

Ženski potomci ostaju sa svojom porodičnom grupom tokom čitavog života, dok mužjaci ostaju u malim grupama, želeći da uspostave svoju dominaciju.

Lavovi imaju moćno mišićno telo, oni su efikasni lovci u potrazi za plenom.

Na žalost, populacije divljih lavova suočavaju se sa rizikom izumiranja iz brojnih pretnji, uključujući gubitak staništa zbog poteza ljudi.

Poljoprivrednici pribegavaju otrovima, puškama i zamkama kako bi oterali lavove sa njihove zemlje. Trofejni lov i držanje lavova u zatočeništvu su pitanja na koja treba naći rešenje.

Populacija lavova doživela je pad od 43 odsto u poslednjih 21 godinu. Stvarna slika se razlikuje od države do države - u zapadnoj Africi lav je kritično ugrožen i na samoj je ivici izumiranja.

Gubitak staništa i zlostavljanje ljudi doveli su do neselektivnih ubistava radi zaštite stoke i ljudskih stanovnika. Gubitak dometa takođe je doveo do pada plena lavova, što može imati poguban uticaj.

Nažalost, ovo nije jedino pitanje s kojim se suočava populacija lavova. U nekim zemljama je još uvek dozvoljeno legalno pucanje na lavova zbog sporta, što dovodi do sve većeg talasa konzerviranih lovačkih oblasti u Južnoj Africi, gde se lavovi uzgajaju radi puštanja u zatvorene oblasti koje će lovci na trofeje gađati.

Lavovi su takođe čest prizor u zoološkim vrtovima, cirkusima i privatnim kolekcijama širom sveta, što dovodi do životne patnje u neadekvatnim uslovima, a to slabi njihove prirodne instinkte.

Asocijacija za zaštitu lavova „Rođeni slobodni", posvećena je čuvanju lavova i prirodnih staništa i okončanje eksploatacije ove vrste kroz niz projekata u Africi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи