Kada je Muja stigao u Beograd bio je 9. avgust

Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svetu.

Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima, navodi se u objavi Beogradskog zoo-vrta na Fejsbuku.

Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko Vreme je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on deluje znatno starije.

Po procenama kompetentnih ljudi, misli se da je tada već imao desetak godina.

Zoološki vrt u Beogradu je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje.

Muja jači od hiperinflacija, sankcija, bombardovanja 

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživeo.

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju.

Uprkos tome Muja je i danas živahan, naročito kada oseti hranu.  

Pretpostavlja se da je vaj američki aligator (Alligator mississippiensis) sada star verovatno i više od 90 godina, a nadamo se da će ga sreća i dalje pratiti i da će još dugo poživeti.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. avg 2020, 16:13) - Čisto sumnjam! [neregistrovani]

Ko zna koliko dvojnika...

su imali isto ime!

(ponedeljak, 10. avg 2020, 14:39) - Mila [neregistrovani]

nije tako idilicno

Preziveo je muceni Mujo i gadjanje ciglama i svim i svacim, gangrenu nije dobio od lepog zivota, valjda je jasno to. Samo mi jasno nije kako prezive u onom "bazenu" sa 2.5 litre vode :( Ako vec ne moze da ima bar slicne uslove koej bi imali u svom prirodnom stanistu, zasto zatvarati zivotinje? Da bi neosvescen narod isao i gledao mucenike? Zoo vrt ovaj je zlo vrt i svakim odlaskom tamo samo se jos produzava agonija tih jadnika svih :(

(nedelja, 09. avg 2020, 15:15) - anonymous [neregistrovani]

Lepota

Jos treba da se odusevljavam americkim reptilima?

(nedelja, 09. avg 2020, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

E svasta

Pa ne mogu da verujem, isto godiste moje taste.

(nedelja, 09. avg 2020, 12:11) - Zoo vrt [neregistrovani]

Videla sam njega

Ja bih rekla ostavite ga da živi i prirodi tamo gde je rođen. Ali sad ne znam ako može toliko star da prilagođava takvu promenu.

(nedelja, 09. avg 2020, 11:36) - Miki [neregistrovani]

Cestitka

Ziveo Mujo jos sto godina, ma sta sto, dvesta!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">