Neven i kadifa su dobri prijatelji povrća

Gajenje sopstvenog povrća postaje veoma popularno i u svetu. Stručnjaci kažu da nije bitno da li ga gajite u saksiji ili imate baštu, bitno je da ste se uključili.

Nikola Tesla je govorio da nema stvari koja je tako vredna proučavanja kao što je priroda. Kada gajimo neku biljku mi već proučavamo – kako se zaliva, neguje, đubri, štiti... A kada saznamo da biljka biljci može da pomogne, to je znak da živimo u ritmu svoje bašte, u ritmu prirode.

Kada pravilno sadimo biljke, po principu „dobiri i loši susedi“ olakšavamo i sebi i biljkama. Ovakvo gajenje biljaka je, u stvari, organska proizvodnja, bez upotrebe pesticida i veštačkih đubriva.

Na primer, paradajz i papriku ne bi trebalo saditi zajedno, jer privlače iste štetočine, ali ako oko i između njih posadimo neven i kadifu, štete i ne mora biti.

Neven bi privukao sve vaši i mrave i patlidžan bi pored njega ostao netaknut i ne bi bilo potrebe za zaprašivanjem, čak ni sodom bikarbonom.

Povrće koje sami gajimo bogatije je hranljivim sastojcima. U svetu gajenje sopstvenog povrća postaje trend, pogotovo među restoranima koji naglašavaju da je povrće koje služe neprskano.


U korak sa svetom ide i Zoran Ostojin, vlasnik vojvođanskog restorana koji tri generacije drži na okupu. Zoran ima svoju baštu i, kako kaže, pored plodova koji su svakako nagrada, nega biljaka ga oplemenjuje, uči strpljenju i podstiče smirenost.

Sveže i tek ubrano povrće jelima daje onaj domaći ukus kakav se pamti iz detinjstva, kad su nam bake kuvale. Zoran smatra da je vreme da bake odlože varjače i da se ukaže poverenje mlađim naraštajima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво