Trećina morskih plodova Tirenskog mora zaražena mikroplastikom

Oko 35 odsto riba, dagnji, škampa i drugih morskih bića koja se vade iz Tirenskog mora, zaražena su mikroplastikom, upozorava „Grinpis Italija“.

Morski ulov, ističu u „Grinpis Italija“, završava na našim stolovima i na kraju u našem organizmu.

„Još se ne zna sa sigurnošću kakve to može imati posledice po ljudsko zdravlje, ali je sasvim sigurno da ljudima od toga ne može biti dobro“, upozorava organizacija, čiji tim istraživača, zajedno sa stručnjacima sa politehničkog Univerziteta Marke, ovih dana plovi Mediteranskim morem i svakodnevno obaveštava javnost o svojim nalazima.

Mikroplastika su sićušni, nevidljivi delići plastičnog otpada, ali i delovi komercijalnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su šamponi, sapuni ili farbe, a koji na kraju završavaju u odvodima, kanalizaciji i u krajnjem zagađuju more i tlo.

„Grinpis Italija“, deo međunarodne nevladine organizacije „Grinpis“, pokrenuo je kampanju „Stop mikroplastici“ u okviru koje zahteva od Ministarstva okoline da sasvim zabrani upotrebu mikroplastike u komercijalnim porizvodima.

Od janura ove godine, Italija je to i uradila.

„Nikad kao do sada ne smemo smanjiti našu pažnju protiv zagađivanja okoline. Naša je obaveza danas, da pravimo uslove za budućnost u kojoj će ljudi živeti u harmoji sa prirodom“, konstatuje se u najnovijem izveštaju ove italijanske organizacije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво