Beč nije samo prestonica valcera, već i pčela

Austrijska metropola nije samo jedan od gradova s najvećim brojem zelenih površina, već je i prestonica pčela. Studija koju je naručila Gradska uprava za zaštitu životne sredine Grada Beča pokazala je da u gradu obitava 456 različitih vrsta divljih pčela.

Tokom leta u Beču živi i do 200 miliona pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama raspoređeno skoro 5.000 košnica. Ako uzmemo u obzir da se među njima nalazi 456 različitih vrsta – Beč se slobnodno može nazvati glavnim gradom pčela u Evropi.

Košnice su smeštene po parkovima ili u blizini Dunavskog kanala, ali i na drugim neobičnim mestima – na centralnom groblju, u okviru Opšte bolnice ili na krovu gradske većnice, opere i muzeja u samom centru grada.

Pre 200 godina, pčele su privukle pažnju nikog drugog do carice Marije Terezije, koja je 1769. godine u Beču osnovala prvu pčelarsku školu na svetu. Do danas na njoj stoji spomen-ploča u znak sećanja na njenog prvog rektora, Antona Janšu. Inače njegov rođendan, 20. maj, je proglašen za Svetski dan pčela, što su Ujedinjene nacije potvrdile 2018. godine, pokazujući koliko su ova marljiva bića važna za naš ekosistem i ekonomiju uopšte.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine definisao je nedavno različite mere zaštite i organizovao aktivnosti po gradskim opštinama kako bi se povećao broj insekata u Beču. Naime, pčele, ose i drugi insekti postepeno gube svoja staništa zbog pesticida, klimatskih promena i zagađenja.

Divlje pčele su važni oprašivači voća i biljaka i tako obezbeđuju zalihe hrane i važan su deo ekosistema. Takođe, su i važan deo lanca ishrane za ptice ili male sisare. Insekticide stoga treba izbegavati ako je moguće, jer oni ne uništavaju samo štetočine, već i korisnu faunu insekata.

U Beču imate još jedan način da saznate o fascinantnom životu pčela ako posetite organsku farmu meda Vila Erbse. Okružena starim građevinama sa bogatim vrtovima, kuća boje graška (erbse, na nemačkom znači grašak) nalazi se u dvadeset trećem bečkom okrugu.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво