Ritual ubijanja 250 kitova i 35 delfina na Farskim ostrvima

Mračne fotografije pokazuju da je more obojeno u jarko crvenu boju, jer je na Ferskim ostrvima „zaklano“ više od 250 kitova, kao deo "Grindadràp", godišnje tradicije u regionu.

Kontroverzni ritual, za koji se veruje da postoji već 1.000 godina. Neprofitna organizacija „Sea Shepherd" saopštila je da je početkom nedelje u Hvalbi ubijeno 252 kita i 35 delfina.
Pozivajući se na tradiciju predaka kao "varvarsku praksu", organizacija je podelila fotografije koje prikazuju lovce u vodi koji ubijaju nesrećne životinje.

U ovom piru učestvovalo je oko 70 čamaca, kao i ljudi koji su životinje ubijali na plaži. Deo mesa može i da se proda, po želji ubice.

Svake godine oko 100.000 kitova pliva u morima u blizini Farskih ostrva, arhipelaga u Severnom Atlantiku između Norveške i Islanda. Iako svi lovci moraju imati dozvolu za lov, ova praksa često nailazi na bunt aktivista za prava životinja, uključujući i Društvo plave planete, koja navodi da su životinje 'brutalno i okrutno zaklane'.

Neprofitna organizacija za očuvanje životne sredine „Orka" takođe je objavila na Tviteru:
"Prelepoj porodici kitova koji su brutalno ubijeni na danskim Farskim ostrvima, duboko nam je žao ... Nastavićemo da se borimo za okončanje ovog ludog krvnog sporta ... Molim vas bojkotujte Farska ostrva! "

Još 2014. godine organizacija „Sea Shepherd" je uspela da zaustavi klanje i spasi „stotine" životinja.

Međutim, napori organizacije pokazali su se kao "mač sa dve oštrice", jer su pokrenuli donošenje lokalnog zakona kojim je bilo kojim brodovima zabranjeno da uđu u arhipelag.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије