Sibir opet obara temperaturne rekorde

U Sibiru je postignut novi rekord jer su prosečne temperature u junu, drugu godinu zaredom, značajno povećane, tvrde zabrinuti klimatolozi.

Prosečne temperature na kopnu prošlog meseca bile su iznad uobičajenih, navodi se u mesečnom izveštaju evropske agencije za osmatranje Zemlje "Kopernik".  

„Ono što zabrinjava je da se Arktik zagreva brže od ostatka sveta", rekao je Karlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promene "Kopernika".

"Izuzetno visoke temperature u Sibiru koje su se dogodile u junu 2020. jednako su razlog za zabrinutost", dodao je.

Ovakva situacija dovodi do povećanja emisije metana, gasova sa efektom staklene bašte, navodi se u radu istraživača sa Univerziteta u Indijani.

Metan, zarobljen u organskoj materiji koja je na dnu arktičkih jezera, izlazi u atmosferu kada jezera ostanu bez leda. Količina metana koju oslobađaju arktička jezera mogla bi se povećati za čak 60 odsto ukupnog metana koji se oslobađa zbog topljenja u arktičkoj regiji do kraja veka, otkrili su istraživači.

Prema "Koperniku", temperature su u regionu veoma varirale. Toplotni talas u zapadnom Sibiru popustio je u junu, ali su na ruskom istoku zabeležene neobično visoke temperature. Meteorološka stanica u gradu Verhojansk, u istočnom Sibiru, registrovala je 20. juna novi rekord za region - 38 stepeni Celzijusa.

Vetrovi, požari i suše 

Buontempo je rekao da mnogi faktori doprinose visokim temperaturama. Promena obrasca "ponašanja vetrova" doprinela je blagim zimskim i prolećnim temperaturama nad zapadnim Sibirom i visokim temperaturama nad severnim Sibirom, prenose agencije.

Podaci satelita pokazuju da su snežni pokrivač i vlaga tla dostigli rekordne nivoe za jun na Sibiru, na Arktiku.

Naučnici takođe veruju da je suvo tlo doprinelo povećanoj aktivnosti požara, koja je prošlog meseca nadmašila prethodni rekord, postavljen u junu 2019. Oni su koncentrisani na krajnjem severoistoku Sibira. 

"Više temperature i suše, pružaju idealne uslove za požare", rekao je Mark Parington, viši naučnik u službi za nadgledanje atmosfere u "Kopernikusu". Ako se ovogodišnji požari nastave tempom kao i prošle godine, „mogli bismo da imamo intenzivnu aktivnost u narednih nekoliko nedelja", dodali su istraživači.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво