Nemački naučnik novu vrstu pauka nazvao po Greti Tunberg

Mlada švedska aktivistkinja i borac protiv klimatskih promena, Greta Tunberg, sada na listu priznanja može dodati i novu vrstu paukova lovaca sa Madagaskara koji će nositi njeno ime.

Thunberga gen. nov. je novi rod paukova lovaca sa Madagaskara, koji je opisao nemački arahnolog Peter Jeger, i nazvao ih po poznatoj aktivistkinji kao priznanje za njenu posvećenost u borbi protiv klimatskih promena.

„Porast temperature značajno utiče na prirodu, pa tako i na endemsku raznolikost i faunu pauka na Madagaskaru“, napominje Jeger, koji je učestvovao u nekoliko protesta koje je pokretnula Tunbergova.

Nova vrsta pauka Thunberga greta pripada rodu paukova lovaca koje je Jeger nazvao Thunberga. Ostala četiri pauka su odranije poznata naučnicima, no sada su svrstani u novi rod.

U radu objavljenom u naučnom časopisu Zooteka, Jager je objasnio da se nova vrsta paukova razlikuje od ostalih lovaca po položaju očiju i jedinstvnim isprekidanim linijama na leđima. Pored toga, za razliku od svojih srodnika, ovaj lovac ne plete mrežu i čeka plen, već ide u lov.

Jeger, koji je inače u svojoj 20 godina dugoj karijeri otrio više novih vrsta pauka, i kome je ovo 400. otkriće nove vrste, veruje da će ovim potezom skrenuti dodatnu pažnju na sve alarmantniji gubitak biološke raznolikosti na Madagaskaru. I ranije je novootkrivenim vrstama davao imena po slavnim osobama, pa se tako jedan pauk i jugoistočne Azije zove Heteropoda davidbowie, po poznatom britanskom muzičaru.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије