Dugonoge prijateljice iz Afrike uvek dobrodošle u Sjenici i Novoj Varoši

Poslednju deceniju nekoliko parova belih roda, na putu sa juga Afrike, ostaju na obroncima Javora i Pešteri, na preko 1.000 metara nadmorske visine. Miljenice su meštana novovaroškog sela Ljepojevići i sjeničkog Papiće, koji su sigurni da im donose i berićet. U tom periodu kod dve porodice, u čijim su dvorištima gnezda ovih ptica selica, rodilo se petoro dece.

Kada se Amela, majka troje dece, udala u Papiće, s dobrodošlicom su je sačekala i rode, tihe zaštitnice porodice i sela.

„Hteli smo da natkrijemo ambar, ali ne moremo zbog njih da im diramo gnezde jer dolaze svake godine tu, pa da se ne bi razgnjezdile. Sve dok budu dolazile, on će tako da stoji, njih da čeka tu“, kaže Amela Papić iz sela Papiće.

Kod Ivankovića na Kalipolju, krov ambara se sa gnezdom sam urušio, ali je Mileta sa sinovima i unucima, postavio paletu na krov garaže, iščekujući svakog marta svoje prijatelje sa juga Afrike.

„Ove godine su došle oko 18. Svake godine verujte da dođu na Mladence, a idu za Gospođevdan kad polete, piliće osposobe... Evo sad su izveli piliće, onda ode jedna te se nahrani, hrani piliće, druga ode i tako“, kaže Miletan Ivanković iz sela Ljepojevići kod Nove Varoši.

„Najinteresantnije mi je kada ih gledam je kada roda izvodi male piliće da lete. Ona stane na kraj garaže i maše, a druga im govori da idu, da idu za rodom i polako kreću da lete“, dodaje Ivanković.

„U Kalipolju, na visini od 1.250 metara i to je najviše gnezdo belih roda u Srbiji. Ovde imamo još 3 gnezda belih roda u Papićima, takođe ima negde oko 15 parova na Pešteri“, ističe Brano Rudić, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Novi Sad i član Ekološkog društva „Čuvari prirode“ Požega.

Meštani se brinu o njihovim gnezdima zimi, a rode o njima leti, hvatajući zmije, krpelje, miševe...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво