U Moskvi uginuo Saturn, „Hitlerov ljubimac“ i Mujin mlađi brat

Američki aligator Saturn, koji je nepravedno prozvan Hitlerovim ljubimcem i preživeo Drugi svetski rat u Berlinu, uginuo je u moskovskom zoološkom vrtu.

„Juče ujutru, naš američki aligator Saturn uginuo je od starosti. Imao je oko 84 godine, a mi smo imali čast da ga držimo 74. Za nas je Saturn predstavljao jedno doba i to bez ikakvog preuveličavanja. Mnoge od nas video je još kao decu. Nadamo se da ga nismo razočarali“, napisali su iz zoološkog vrta ruske prestonice.

Saturn je poklonjen zoološkom vrtu u Berlinu 1936. godine ubrzo nakon rođenja u SAD. Tu je i nastao mit o „Hitlerovom ljubimcu“, jer je lider Trećeg rajha voleo da posećuje zoološki vrt, a posebno da obilazi Saturna.

Pobegao je 1943. godine kada je vrt oštećen u bombardovanju. Tri godine kasnije pronašli su ga britanski vojnici koji su ga poklonili Sovjetima.

Obožavao je češkanje i lomio čelik zubima

Još je misterija kako je preživeo tri godine od bekstva iz zoološkog vrta, ali od 1946. godine zvanično je dobio nov dom u Moskvi.

Moskovski zoološki vrt saopštio je da je Saturn znao sve svoje čuvare, obožavao je da ga masiraju četkama, a kada bi ga nešto iritiralo znao je da zubima polomi čelična klešta za hranjenje.

Američki aligatori obično žive između 30 i 50 godina, tako da su Saturnove 84 veoma duboka starost.

Saturn i Muja braća? 

Bi-Bi-Si podseća i da bi Saturn čak poneo titulu najstarijeg američkog aligatora na svetu da nije Muje iz Beo-zoo vrta, za kojeg se, iako se takođe ne zna tačna starost, procenjuje da je za godinu stariji.

U stvari, možda postoji i dublja veza Muje i Saturna. Muja je u Beograd stigao 1937. godine kao već odrastao aligator od 2 ili 3 godine, tako da je sličnog godišta kao i Saturn.

Ono što je posebno zanimljivo jeste što je Muja u glavni grad Kraljevine Jugoslavije stigao iz Nemačke, tako da je vrlo moguće da je zajedno sa Saturnom došao iz SAD.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво