Belogrli petlić se pojavio... posle 100.000 godina

Smatralo se da je ptica aldabra, belogrli petlić, izumrla još pre 100.000 godina. Međutim, nedavno je primećena, i ostavila naučnike u čudu.

Prema istraživanju objavljenom u zoološkom časopisu Linnean Society, ptica koja je viđena u letu, rezultat je je „iterativne evolucije". To znači da su se geni, za koje se mislilo da su nestali, ponovo pojavili, odnosno da, iako su životinje možda davno izumrle, to ne sprečava gene da se razvijaju danas. 

Takvi procesi inače mogu da uzrokuju ponovnu pojavu više ili manje sličnih vrsta, od materijala predaka, što je posledica „blage evolucije".

Ali sve to ne znači da će biti moguće da se uskoro pojave i runasti mamuti ili dinosaurusi. Do sada je ova pojava zabeležena kod nekih vrsta kornjača, a sada i prvi put kod ptica.

„Ne znamo ni za jedan drugi sličan primer koji bi nam pomogao da bliže objasnimo ovaj fenomen. Ipak, za pticu aldabru, postoje fosilni ostaci nađeni na teritoriji indijskog potkontinenta. Oni nam mogu pomoći da rastumačimo kakve su efekte prirodno okruženje i blizina okeana imali na izumiranje ove vrste ", rekao je paleobiolog Dejvid Martil.

broj komentara 16 pošalji komentar
(subota, 23. maj 2020, 11:22) - kaliforma [neregistrovani]

ptica

Ljudi zar ne shvatate ništa ne može nastat slučajno.Sve je stvoreno Božjom voljom.Samo što čovek uništava ali zar se ne molite za Božje Kraljevstvo.Ono je na pragu

(subota, 23. maj 2020, 06:44) - Vojkananonymous [neregistrovani]

Čudo

Sve više verujem u biibliju i postnak sveta jer kako je nastao Božijom voljom tako će i nestati. Amin!

(petak, 22. maj 2020, 20:27) - anonymous [neregistrovani]

Evolucija

Znači piše ovako: da je ptica izumrla pre sto hiljada godina, da su ostali fosili od tad, ali su geni čekali tih sto hiljada godina pa se sabrali na jedno mesto i stvorili pticu. U kom filmu se geni rasuti po nekoj poljani sabiraju u jednu pticu. Znači, ako ja prospem ćelije te ptice, koje su pre toga u nekoj epruveti, po jednoj većoj površini i čekam sto hiljada godina, dobiću pticu. Pa da, to je sasvim logično... A i evolucija, ma sto posto, sigurno nema ničeg drugog, ili sto posto vanzemaljci, jer oni sigurno nemaju pametnija posla nego da gaje živa bića negde u svemiru.
Ma sto posto nije, recimo, Bog možda, jer to nije logično, zar ne... :)

(četvrtak, 21. maj 2020, 20:03) - anonymous [neregistrovani]

Eksperiment

Eto dokaza da smo vanzemaljski eksperiment: uvode varijable po sopstvenoj volji. Mi mislimo izumrla vrsta, a ono "Mali Zeleni" se malo poigrali pa onda vratili igračku. ;)

(četvrtak, 21. maj 2020, 19:58) - Завереник [neregistrovani]

Чекај, стани мало!

Каже да су овог петла први пут видели после 100.000 година и то, нормално у лету (зар да пешачи па да закачи Корону).
Дакле, сад је питање кад је то сликан овако у колору???
Или су и тад имали смартфоне са камерама (уопште ме не би чудило!!!) или је та слика у међувремену мутирала ... А!?

(četvrtak, 21. maj 2020, 18:34) - Askurđel [neregistrovani]

priča sa kolena na koleno

meni je baš pre neki dan pokojni deda pričao kako je njegov čukundeda jeo ovu pticu na roštilju uoči samog boja na Kosovu. Redovno su ovo služili kao specijalitet na Lazarevom dvoru. Tako da nije istina da je nije bilo 100.000 godina. Nego sirotinja nije mogla da priušti takav dušt

(četvrtak, 21. maj 2020, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Још у неолиту

Давни предак течиног ујака је виђао ту птицу у околини Лепенског Вира.

(četvrtak, 21. maj 2020, 09:38) - Драган [neregistrovani]

и друге бајке

Еволуције и друге бајке...

(četvrtak, 21. maj 2020, 08:29) - Sweda [neregistrovani]

Jeste

A ti jos lepsa :)

(četvrtak, 21. maj 2020, 07:39) - bogy [neregistrovani]

prelep je

Drzao bih ga u dvoristu kao ljubimca i ukras.... divan je....