Šetnja Vršačkim planinama gde živi orao zmijar, 250 vrsta ptica i 1.000 biljnih vrsta

Vršačke planine bogate su biodiverzitetom i stanište su za preko 250 ptičijih i oko 1. 000 biljnih vrsta, kao što je karpatska mišjakinja i karpatski dičak, koji mogu da se vide samo na Vršačkim planinama.

Vršačke planine dom su i orla zmijar koji je retka ptica koja se gnezdi samo na vršačkim planinama i obližnjoj Deliblatskoj peščari. Ove planine su dom i za različite vrste sova. Milivoje Vučanović rendžer koji obilazi ovaj lokalitet i vodi računa o njemu, istakao je za Jutarnji program RTS-a, da je maj mesec najvažniji za prirodu ovog kraja.

„Maj mesec je reproduktivni mesec kada su u pitanju biljke i životinje ovog kraja. To je period kada intenzivno obilazimo prirodu Vršačkog kraja. Kontrolisali smo kućice za sove koje smo postavljali poslednjih dvadesetak godina i ustanovili smo da ova godina za šumske i dugorepe sove nije bila baš povoljna, jer je bilo manje glodara kojima se sove hrane. Sove znaju da prilagode broj svojih jaja, odnosno mladunaca u leglu na osnovu hrane koja se nalazi na terenu. Nije svaka godina blagorona", istakao je Milivoje Vučanović.

Posle dva meseca vanrednog stanja i Vršačke planine i priroda su osetili predah, jer nije bio velikih pritisaka ljudi i vozila koji se kreću podnožjem vršačkih planina.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 17. maj 2020, 16:47) - Gajbo [neregistrovani]

Vrsac

Steta sto vrsacka opstina ne stiti ova prirodna dobra vec tolerise divlju secu sume na bregu a samim time se ugrozava i biodiverzitet.

(nedelja, 17. maj 2020, 12:04) - Stevo [neregistrovani]

Za zainteresovane Vrsacke planine

Najbolja vazdusna banja, ukrstanje vetrova se odvija na Vrsackim planinama. Pozdrav iz Goranske