Kako psi mogu da zaštite nosoroge

Specijalno obučeni da štite divlje životinje, psi u Južnoj Africi, već su zaslužni za spasavanje 45 nosoroga od lovokradica.

Psi čija je uloga zaštita nosoroga, počinju sa dresurom od rođenja i naučeni da se suoče sa svim izazovima koji bi mogli da iskrsnu, kreću u akciju sa navršenih 18 meseci. 

Šon Villdžon, koji živi u Kejptaunu u Južnoj Africi, održao je prezentaciju o ovim psima na Južnoafričkom fakultetu studentima koji izučavaju zaštitu divljih životinja u nacionalnom parku "Grejter Kruger".

On je i vlasnik producentske kuće pod "Konzervejšn fil kompani" i cilj mu je da kroz priču, filmove i fotografije, širi svest o zaštiti divljih životinja.

Johan van Straten, sa Univerziteta u Južnoj Africi, rekao je da su psi, koji su do sada spasili 45 nosoroga, aktivni od 2018. godine.

"Učinkovitost pasa se procenjuje na 68 odsto uspešnosti, mnogo više od ljudi, odnosno čuvara", dodao je Van Straten.

 „Ovaj projekat pomaže da se osigura opstanak biodiverziteta južne Afrike i njenih divljih životinja, uključujući nosoroga, koji je pod ozbiljnim udarima lovokradica. U Južnoj Africi živi skoro 80 odsto nosoroga celog sveta", objasnio je.

Inače, u protekloj deceniji više od 8.000 nosoroga je izgubljeno zbog krivolova, što ga čini najteže pogođenom vrstom tim vidom kriminala.

Psi koji su uključeni u akcije su belgijski malinoa ovčari, američki lisičari i plavi goniči rakuna. Oni prate sumnjive ljude, otkrivaju njihovu lokaciju i mogu opkoliti lovokradice dok ne stignu lovočuvari.

Nazvani su jedinica K9, sve je na dobrovoljnoj bazi i akcije pasa su besplatne. Njima rukovode Prešiz Malapan i Robin Vazas, koji i treniraju pse.

Ove godine, 3. februara, zvaničnici zaduženi za životnu sredinu, šumarstvo i ribarstvo, izvestili su je da je tokom 2019. godine u zemlji nastradalo 594 nosoroga.

Kriminalci su ulovili čak 1.215 nosoroga u 2014. godini, ali na sreću, već pet godina, broj ulovljenih nosoroga se smanjuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво