Pejzaž Velikog kanjona Kolorada mogao bi da nestane, jer Tramp želi da kopa uranijum

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je plan da oživi i ojača industriju proizvodnje uranijuma kako bi ojačala poziciju SAD u oblasti nuklearne energije. Ukoliko se plan sprovede u delo mogao bi da napravi ekološku katastrofu u brojnim zaštićenim područjima, uključujući i Veliki kanjon Kolorada.

Rudarske kompanije dugo već gledaju na zemlju oko Velikog kanjona Kolorada kao na potencijalnu metu. Zbog toga što su prethodne operaciju vađenja uranijuma u tom području dovele do curenja toksičnih hemikalija u vazduh i vodu, zabrana na rudno eksploatisanje uvedena je 2012. godine.

Međutim, radna grupa za nuklearno gorivo u američkoj administraciji predložila je da se 607 hektara okolnog zemljišta ponovo otvori za rudarsku industriju uprkos tome što su brojne ekološke grupe upozorile na katastrofalne posledice koje bi to imalo na stanovništvo i biljni i životinjski svet.

Uprkos tome što nuklearna energija nije prljava kao fosilna goriva, ekstrakcija uranijuma iz zemlje je veoma prljav proces. Radioaktivna prašina i toksične hemikalije najčešće zagađuju okolni vazduh, vodu i zemljište.

Novim planim predviđa se ublažavanje uslova za dobijanje dozvola za rudarenje, koji su uvedeni pod "National Environmental Policy Act", nizu pravnih akata za koje je Trampova administracija već izrazila želju da ih poništi.

Osim toga, novi plan predviđa stvaranje nove federalne rezerve za uranijum i ulaganje 150 miliona dolara u njeno punjenje domaćim uranijumom, čime bi se, kako se navodi, smanjila zavisnost SAD od stranih proizvođača.

Potez je naišao na glasno odobravanje i pohvale rudarskih kompanija i lobista nuklearne industrije, koja je proteklih godina u strmom padu.

Kritičari, sa druge strane, tvrde da je kopanje uranijuma u Velikom kanjonu Kolorada ne samo ekološki katastrofalan potez već i potpuno nepotreban.

Prema njihovim rečima, SAD već imaju pozamašne zalihe uranijuma, a čak i da treba da nabave više, to ne bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

„Najveći deo snabdevanja uranijumom SAD obavlja sa zemljama koji su njeni saveznici, poput Australije i Kanade. Osim toga, Međunarodna asocijacija za atomsku energiju je otvorila globalnu banku uranijuma pre nekoliko godina kako bi obezbedila stabilno snabdevanje osiromašenim uranijumom. Nema potrebe za dupliranjem toga“, navode iz Saveta za strateške nacionalne resurse.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 28. apr 2020, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

Ма не тако, госпогине Трамп, не тако!

Чему толики труд и дангуба?
Нека ваши "нуклеарци" фино лепо дођу у Србију, па нека само покупе овај грдни уранијум који је поиспадао из "хуманитарних" авиона господина Клинтона.
Ми вам то несебично поклањамо у неограниченим количинама.
Нека слободно они то покупе и носе ... Па људи смо, зар не? Ред је да се помажемо!

(utorak, 28. apr 2020, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

Re: Opasnost

Pogledajte na Youtube-u Pad kabale...

(utorak, 28. apr 2020, 13:02) - anonymous [neregistrovani]

Opasnost

Prilično velika opasnost za nacionalnu sigurnost sedi u Beloj kući.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">