Kao i ljudi, flamingosi sklapaju trajna prijateljstva

Flamingosi su vrlo druželjubivi i slično kao ljudi sklapaju trajna prijateljstva, pokazuju nosva istraživanja o ovoj neobičnoj vrsti ptica. Naučnici veruju da im ova strategija garantuje opstanak.

Flamingosi su poznati po svom ružičstom perju, dugim nogama, dugim vratovima i po tome što stoje na jednoj nozi. Naučnici su prvi put otkrili da ove ptice formiraju dugotrajna i odana prijateljstva i da fizički izgled igra značajnu ulogu u tim odnosima, kako piše časopis Nacionalna geografija.

Izgleda da su flamingosi monogamni, to jest grade trajne partnerske odnose i svake godine zajedno prave znezda za mlade. Takođe imaju i istopolne prijatelje i formiraju grupe od tri do šest bliskih drugara. Poput ljudi, ove ptice izbegavaju određene jedinke kako ne bi ulazili u sukobe. 

Bihevioralni ekolog, Pol Rouz, sa britanskog Univerziteta u Ekseteru, pet godina je sa svojim timom istraživao kolonije flamingosa na tri lokacije.

Prikupljeni podaci su pokazali da ove ptice biraju svoje prijatelje i sa njima uvek provode vreme. Naučnici pretpostavljaju da ova prijateljstva mogu trajati i decenijama, s obzirom na to da flamingosi žive i do 50 godina.

Dužina vrata je izgleda uslov koji utiče na izbor prijatelja. Takođe, flamingosi biraju za prijatelje sebi slične i one s kojima se ne sukobljavaju. Ružičasto perje takođe igra važnu ulogu u sklapanju prijateljstava. Što im je perje sjajnije to ih potencijalno čini poželjnijim prijateljem. Otkriveno je i da se „družine“ sastoje od tri do šest ptica, okupljenih u više podgrupa.

S obzirom na to da je otkriveno koliko su im prijateljstva važna, naučnici preporučuju da flamingose u zoološkim vrtovima ne treba razdvajati i da njihova jata treba da sadrže što je više moguće jedinki, jer što je grupa veća, veća je i verovatnoća da će uspeti da pronađu „srodnu dušu“ sa kojom će se družiti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво