Korona oterala trajekte i turiste, a u vode Bosfora vratila delfine

U poslednje vreme, delfini sve češće dolaze blizu obala Bosfora, koji je obično prepun turista, čamaca i trajekata.

Turizam i saobraćaj su utihnuli, stanovnici milionskog Istanbula uglavnom su zbog epidemije kod kuće, pritisak na obale značajno je smanjen, pa su delfini iskoristili situaciju da prokrstare moreuzom. 

U četvrtak je u Istanbulu i turskim provincijama započela četvorodnevna zabrana kretanja u pokušaju da se suzbije širenje koronavirusa. Zabrana kretanja bila je na snazi i prošlog vikenda.

Ranije ove nedelje delfini su primećeni i kod mosta Galata, tik uz obalu. To je mesto obično puno ribara i čamaca.

Inače, ture posmatranja delfina na Bosforu sa trajekata, postale su uobičajene u poslednjih nekoliko godina, ali je problem bio u tome što ih je bilo sve manje. 

„Saobraćaj na vodi je delfinima ovde najveći faktor ometanja, posebno buka koju prave plovila", rekao je dr Ajaki Amahi Ozturk iz iz Turske fondacije za istraživanje mora.

Delfini su se zato, sklanjajući se od buke, posebno glisera, a i zbog povećanja zagađenja vode, izbegavali ovo podruje. Međutim, primećeno je da se poslednjih godina ipak vraćaju na Bosfor, jer se počelo sa ekološkim merama i zaštitom vode od zagađenja, uz prečišćavanje.

Tri vrste delfina koji se viđaju u vodama Bosfora na svetskoj su listi su ugroženih životinja.

Delfini su i u Turskoj zaštićeni zakonom, lov na njih zabranjen je od 1983. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво