Zeleni London – grad u kome skoro svaki stanovnik ima svoje drvo

London s tolikim drvećem mogao bi da bude klasifikovan kao šuma. Ima oko 8,4 miliona stabala, skoro jedno na svakog stanovnika grada. Kako urbanisti navode, planirano je da ovaj grad bude prvi nacionalni park na svetu, dajući prirodi centralno mesto u urbanom životu.

Kako grad sa najprometnijim avionskim saobraćajem na celom svetu i populacijom od nekoliko miliona stanovnika postaje održiv grad. U jednom od projekata od stanovnika se traži da sve betonirane površine ozelene, tako što će na prilazima kućama i zgradama posaditi biljke ili zameniti podne obloge na terasama i u dvorištima travom.

Od stanovnika Londona traži se i da naprave male rupe u žičanim ogradama, što će omogućiti neometano kretanje ježevima.

Gradonačelnik planira da za deset odsto poveća pokrivenost grada krošnjama drveća i pretvori više od polovine grada u zelene površine do 2050. godine. Da bi to postigao, London mora da prevaziđe velike prepreke.

Do 2040. godine broj stanovnika porašće za dva miliona, a izgradnja novih zgrada može da bude opasnost za prirodu. Neki projekti već se uklapaju u borbu za zaštitu prirode. Na Vest endu za pet godina su napravljena 64 zelena krova na stambenim zgradama, što je smanjilo temperaturu i upilo veliki deo padavina.

Planirano je da se do 2025. godine u Londonu smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za više od 60 odsto.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи