Crne nosoroge u Africi mogle bi da spasu ptice

Crni afrički nosorog je izuzetno ugrožena vrsta i prema podacima Međunarodnog udruženja za zaštitu prirode, u 2018. godini populacija je imala oko 5.630 crnih nosoroga.

Crveni kljunari su ptice koje se često mogu videti na leđima nosoroga, gde se odmaraju. Američko-australijska studija objavila je da bi ove ptice mogle da spasu ugrožene životinje u Africi od lovokradica.

U afričkoj divljini, naučnici su pratili život crnih nosoroga oko dve godine i primetili da crvenokljuni govedar može biti „prva linija odbrane" u borbi sa lovokradica. Ove ptice se ponašaju kao stražari i upozoravaju na potencijalnu opasnost. Istraživanja su objavljena u časopisu Current Biology.

„Crni nosorozi slepi su kao šišmiši, pa im se lovokradice mogu približiti, ako nema vetra, na udaljenost od pet metara, a da oni to ne primete", naveo je naučnik Ron Plok, sa australijskog univerziteta Viktorija.

Nosorozi koje su u južnoafričkom parku „Hluhluwe-iMfolozi" posmatrali naučnici „mnogo bolje su predosećali opasnost i uspešno izbegavali ljude", zahvaljujući pticama na svojim leđima.

„Naseljavanje ptica govedara, čiji se broj takođe smanjio, bilo bi od velike koristi za crne nosoroge, koji bi ranije mogli da osete lovokradice", istakao je naučnik Ron Plok.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 11. apr 2020, 16:08) - anonymous [neregistrovani]

Naucna posla

I poslije godina ljetovanja i istrazivanja po africkim savanama na "nas" i racun kojekakvih fondova konacno istrazili da je 'kljuc" u pticama. Lovokradice kojima se ne moze stati u kraj, decenijama ista prica. Glavno je svijet (zapad) pun organizacija za spas nosoroga, slonova, gorila, magaraca, kornjaca, tigrova, leptira, pcela....

(subota, 11. apr 2020, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

Gramatika naslova

Nije "spase", nego "spasu". Množina.