Novootkrivene vrste ajkula testerača imaju pipke i šest pari škrga

Naučnici su otkrili dve nove vrste ajkula koje žive u dubinama Indijskog okeana.

U zapadnom delu Indijskog okeana, otkrivene su nove vrste ajkula. To su ajkule testerače sa po šest škrga na obe strane i karakterističnim, dugim njuškama sa velikim brojem zuba i pipcima pomoću kojih otkrivaju plen.

Jedna od ovih vrsta, pliotrema annae, otkrivena je pošto su je ulovili ribari u Zanzibaru, dok su ajkule druge vrste, poznate pod nazivom pliotrema kajae, pronađene u vodama oko Madagaskara. Još neki primerci kasnije su pronađeni i u muzejskim zbirkama, ali pod pogrešnim nazivima, navodi cnn.com.

Ove "nove" ajkule mogu dostići dužinu od 1,5 metara, a u divljini još nije uočen nijedan živi primerak.

"Zajedno sa ribarima, u to vreme smo sprovodili istraživanje o ajkulama i ražama, i shvatili da se te ajkule testerače ne poklapaju sa postojećim vrstama", rekao je autor studije Endrju Templ, istraživač-saradnik na univerzitetu u Njukaslu, Velika Britanija.

"Do sada smo pronašli dva primerka, jer ove vrste nisu uobičajene", rekao je Templ.

Inače, sredinom proše godine, otkrivena je takođe nova vrsta ajkula, postala poznata kao "ajkulica koja svetli".

Majušna ajkula, pronađena u Meksičkom zalivu, kako se ispostavilo, nova je vrsta, a naučnici su je nazvali „američka džepna ajkula". 

Neuobičajene vrste se teško otkrivaju 

Templ kaže da je istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pios ian pokazuje koliko je važan zapadni deo Indijskog okeana, kada je reč o biodiverzitetu ajkula i raža, kao i "koliko toga i dalje ne znamo".

"Region je veoma malo proučen, a većina onog što znamo dolazi iz rada u ribolovnim područjima. Poteškoća leži u tome što su mala ribolovna područja dominantna u tom regionu, a najmanje pola miliona ribara koristi više od 150.000 plovila", tvrdi Templ.

Zbog velikog broja tih područja i relativno malobrojnih plovila, teško je pratiti celokupan ulov, stoga je moguće da neuobičajene vrste često neko vreme ostanu neotkrivene, objašnjava Templ.

Pre najnovijeg otkrića, zabeležena je samo jedna vrsta ajkule testerače sa šest škrga.

"Ovakve ajkule su zaista neobične jer većina ajkula testerača sa obe strane ima po pet škrga", navodi nemački istraživač Simon Vajgman, jedan od autora studije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво