Sunce na nebu, muškatle na terasi

Muškatle su najčešće cveće naših prozora, terasa i vrtova. Pijace su se zašarenile ovim cvetnicama, a ako ste sačuvali prošlogodišnje vreme je da ih osvežite.

Viseće, uspravne, mirišljave, engleske, ledene – muškatle. Volim ih jer nisu zahtevne. Mogu da prezime na zastakljenoj terasi, a dovoljno ih je tada zalivati jednom mesečno.

Da bi muškatle bile guste i dobro cvetale tokom godine potrebno ih je orezati. Ove viseće muškatle treba skratiti za četvrtinu, u suštini potrebno je iseći samo mlade izdanke.

Posle orezivanja muškatle treba presaditi i zalivati. Nedelju dana ih treba ostaviti u zatvorenom prostoru da se priviknu na novu zemlju, a onda izneti napolje, ali ne na jako sunce dok se ne adaptiraju. I treba početi sa prihranom. Kasnije tokom godine nije potrebno dodatno orezivanje jer to odlaže cvetanje.

Muškatlama treba svake godine menjati zemlju. Tokom presađivanja koren muskatle treba skratiti, rascupati žile da bi kore primile novu zemlju.

Muškatlama i tokom godine treba da se dodaj zemlja da saksija bude puna kako se biljka ne bi sušila. Uvek ih presađujem u veću posudu od one u kojoj su bile. Muškatle vole mnogo vazduha oko korena pa zemlju ne treba previše zbijati.

„Muškatla voli samo rastresitu zemlju, najbolje neki prirodni humus, voli svaka muškatla sunce, zalivanje mora da bude često pošto su to biljke cvetnice, svaki dan to je idealno za njih, i kad padne kiša treba da se zalivaju, njihova krošnja pokriva svoju zemlju i ne dolazi voda do njih... Jednom do dva puta nedeljno moraju da se prihranjuju da bi izbacivale redovno pupoljke i da bi cvetale“, objašnjava cvećar Slađan Lazić.

Mogu se prihranjivati rastvorom joda i vode. Jedna kap povidon joda dodati u litar vode. Sa 50 mililitara ovog rastvora politi unutrašnje zidove saksije.

Osim prihrane, važno je ukloniti i svaki cvet koji prođe, da bi se pojavio novi. Ako se to ne uradi, biljka pati, ne izbacuje pupoljke i neće da cveta.

Uz muškatle može da se posadi i Tamjanika, koja ima jak lep miris koji štiti druge biljke od raznih insekata, tera komarce, muve i moljce. Tamjanika može da se kombinuje i uz druge biljke npr. petunije, ali samo prilikom njene sadnje uz druge biljke treba voditi računa da se ona sadi malo dalje od korena druge biljke zato sto je njen žilni sistem prilično jak.

Muškatle vole sunčano mesto, ali moraju da budu zaštićene od podnevnog sunca i vetra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво