Super-Mesec je superbesmislica

Pun Mesec nad Srbijom, treći put u 2020. godini, a prvi Super-Mesec, u ovoj godini, za posmatrače izgledao je neobično, jer su po njemu golim okom mogle videti crne linije. Mnoge posmatrače zbunila je ova pojava. Neki ga nazivaju „Mesec crva“, koji se pojavljuje svakih 29,5 dana, kada je Mesec potpuno osvetljen Sunčevim zracima.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, astornom Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, objasnio je ovaj fenomen.

„Nisam imao prilike da posmatram Mesec, ali sam sasvim siguran da nikakvih promena na njemu nije bilo. To su verovatno strani mediji preneli vest o crnim linijama. U svakom slučaju nije u pitanju fenomen, a najmanje astronomski fenomen. Ovde sam zahvaljujući dobroj volji Jutarnjeg programa RTS-a, na braniku smisla i razuma, zbog super, krvavih, crnih, a sad i crvljivih Meseca“ rekao je astronom.

Takođe je dodao da je to sociološki fenomen i u poslednjih desetak godina, koliko se družimo oko ove teme, ne prođe ni jedna godina da nemamo bar jedan ili dva izmišljena fenomena. Zanimljivo je kako oni koji proizvode takve pseudovesti, kako im ne dosadi da to čine. Javnost moramo da upozorimo na to da su izloženi netačnim vestima. Konstruisane vesti koje služe da popune novinski članak. Postoje paralelno nestvarne i stvarne prilike.

Dakle, ne postoji Mesec sa tim crnim linijama, ali je svakako bio pun Mesec, treći u ovoj godini i prvi Super-Mesec. Šta predstavlja taj fenomen?

„Super-Mesec je super besmislica, ona spada u domen speudofenomena. Taj pojam je nastao sedamdesetih godina. Nekada se pričalo o Super-Marsu, pa kada se to izlizalo, nastao je Super-Mesec. Celog veka posmatram Mesec, i nisam u stanju da primetim tu malu razliku između njegove apogejske i perigejske veličine. Dakle, Mesec se kreće po eliptičnoj putanji oko Sunca, kada je najbliži Zemlji onda je nešto malo veći, a kada je najdalji onda je malo dalji. i promene nisu uočljive golim okom“, istakao je astronom.

 Šta po vama kao posmatraču tih pojava nije besmislica, i šta je zaista fenomen?

„S vremena na vreme imamo pojave koje su lepe, pa tako ovih večeri, kao i u vremenu ispred nas možemo na zapadnoj strani neba, u sumrak, da uočimo sjajnu lepu zvezdu, a to je zvezda Danica kako je narod zove. To je planeta Venera. Zvezda Danica nije isto što i zvezda severnjača“, rekao je Branko Simonović.

Asteroid koji bi mogao biti opasan za Zemlju 29. aprila će se približiti našoj planeti, saopšteno je iz agencije Nasa. Tog dana biće udaljen šest miliona kilometara, što je 16 puta dalje nego što je Mesec udaljen od Zemlje. Da li bi asteroid mogao da predstavlja pretnju, jer se Zemljina orbita nalazi na njegovoj trajektoriji leta?

„Ne, i ova vest spada u tu vrstu generički izmišljenih vesti. To je vazna tema o potencijalno opasnim asteroidima, koji presecaju zemljinu orbitu. Zshvaljujući nebeskoj mehanici, mi smo u stanju da analiziramo kretanja tih tela i procenimo njihovo kretanje u budućnosti. Na dnevnom nivou mi imamo takve prolaze asteroida pored Zemlje, a postavlja se pitanje šta je tu uopšte blizu. Ljudi tragom vesti zovu opservatoriju i pitaju na osnovu informacija iz medija, da li je sve to tačno“, zaključio je astronom Branko Simonović.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво