Probali ste – a da li znate kako rastu

Da li ste ikada razmišljali o tome kako rastu indijski orah, ananas, kikiriki, susam? Odgovori vas možda iznenade.

Indijski orah

Indijski orah raste na drvetu i njegov plod se odvaja od voćke. Seme indijskog oraha ima oblik bubrega, a raste na voću poznatom kao indijska ili kešu jabuka.

Poreklom je iz Južne Amerike, tačnije iz primorskih oblasti severoistočnog Brazila. Indijski orah su u Indiju preneli Portugalci, dok je danas Indija njegov najveći proizvođač.

Kikiriki

Kikiriki je jednogodišnja biljka zanimljiva po tome što poput krompira, plodove razvija pod zemljom. Naraste od 30 do 50 centimetara. Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, sočivom, pasuljem.

Cvetovi biljke razvijaju se iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine savijaju i ulaze u zemlju gde sazrevaju mahune kikirikija. 

Ananas

Ananas, kao i banana, uopšte ne raste na palmama, čak ni na drvetu. To je zeljasta višegodišnja biljka, koja ima oštre duge listove, a plodovi rastu iz središnjeg dela, na stablu.

Ananasu su potrebne tri godine kako bi dostigao zrelost.

Susam 

Susam je jednogodišnja zeljasta biljka. Ima uspravnu četvorouglastu stabljiku, visoku do dva metra. Plod je čaura koja sadrži oko 200 semenki.

Vanila 

Vanila u prirodi raste kao puzavica do pet metara visine, sa duguljastim, kožastim lišćem i cvetovima opojnog mirisa, najčešće belo-žute ili žuto-narandžaste boje. Svaki cvet se otvara samo jedan dan u godini na nekoliko sati.

Plodovi vanile su mahune dužine oko 15 centimetara, na kojima se u toku procesa fermentacije stvara vanilin u vidu kristalnih zrnaca. 

Kurkuma

Kurkuma je višegodišnja biljka porodice đumbira i raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korena pravi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Upravo je taj začin poznat širom sveta zahvaljujući svojim mnogostrukim lekovitim svojstvima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара