Od danas naša planeta radi na dug

Svet ove godine 29. jula ulazi u ekološki dug. Do danas smo potrošili više nego što ekosistemi planete Zemlje mogu u godini dana da obnove.

Dan ekološkog duga ove godine obeležava se najranije otkako se sprovode merenja, navode ekolozi, i još jednom upozoravaju na važnost očuvanja prirodne sredine.

Organizacija "Global Footprint Network" svake godine izračunava dan prekoračenja. Prošle godine smo u dug ušli 1. avgusta. Unutar „budžeta“ zemljinih prirodnih resursa smo bili sve do oko 1970. godine, kada je Dan ekološkog duga Zemlje bio 23. decembar.

Za deset godina, 1980. godine, u dug smo u ušli šest nedelja ranije, a naredne to je bio 13. oktobar. Godine 2000. u dug smo ušli 4. oktobra, da bismo do 2010. godine došli do 28. avgusta. Sada, devet godina kasnije, opet smo oborili neslavni rekord.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 30. jul 2019, 04:00) - anonymous [neregistrovani]

Bez naslova

Samo zamajavaju narod. Kao što je H. Menec­ken to zgodno rekao „iza svake žurbe da se spase čove­čan­stvo, krije se žurba da se njime zavlada“.

(ponedeljak, 29. jul 2019, 19:49) - Jovana [neregistrovani]

Srbija

Srbija seče drveće, betonira, stavlja reke u cevi za bolje (?!) sutra.
A priroda i resursi nam neće trajati večno, onda ćemo sa betonom i strujom moći da se slikamo.

(ponedeljak, 29. jul 2019, 18:10) - Darko [neregistrovani]

Re: Глупост

Nije tačan redosled, na prvom mjestu su SAD, kao najveća ekonomija svijeta. Logično da kao najveći proizvod troši najviše resursa (iz tih razloga i odbijaju da potpišu kojekakve ekološke sporazume).
Na drugom mjestu je EU, kao zbir više visoko razvijenih zemalja (Nemačka, Francuska, VB, Italija, Španija,...), treća je Kina, itd...

(ponedeljak, 29. jul 2019, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

Ljudska pohlepa

nema granica, svi bi htjeli profit, rast proizvodnje, rast akcija na burzama i veci standard a zanemaruju cinjenicu da smo kao ljudska rasa zagadili vazduh, zemlju i vodu a time i sebe i sve zivo na planeti Zemlji.
Apsolutno ne razmisljamo o generacijama koje dolazi kakav im svijet ostavljamo, drugim rjecima nije nas briga za djecu, unucad i prauncad, bitno je da je nama dobro a za nase potomke mislimo naivno da ce oni rjesiti probleme koji smo im mi stvorili.

(ponedeljak, 29. jul 2019, 14:52) - anonymous [neregistrovani]

Glupost!?!

Poštovani, samo zamislite da veliki smo kao bilo koja velika zemlja..

(ponedeljak, 29. jul 2019, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

@Глупост

Pa ko prica o Srbima? Zna se ko su najveci potrosaci svega i svacega!

(ponedeljak, 29. jul 2019, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

@@odgovor

Meni vec sad zazvoni za planetu. Neka potop pocne! :)

(ponedeljak, 29. jul 2019, 12:53) - anonymous [neregistrovani]

greska u koracima

... te 2068. godine bi ti mozda i napunio 99 god. da ne zivis u razorenom ekosistemu o kom govori clanak, ovako mozes samo da se nadas da ces jeduci hemiju, udisuci otrove i ziveci pod stresom, zakaciti neku boljku od koje se ne boluje dugo i koja te nece mnogo namuciti

(ponedeljak, 29. jul 2019, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

Глупост

Сви срби овог света не чине ни 0.001 % ове потрошње. Велике популације су криве: Кина, Индија, ЕУ, Афричке 3емље које експлодирају тренутно популациски 6+ деце просек, блиски исток ... Срби се смањују

(ponedeljak, 29. jul 2019, 11:22) - anonymous [neregistrovani]

Liberalni kapitalizam je kriv za to

Turbo-trka je dodala gas potrosnji u prvoj deceniji milenijuma, IT i drustvene mreze - globalno ludilo je pocelo tada i nece se smiriti dok se covecanstvo ne desetkuje!