Pridruži se akciji „Zasadi drvo“

Najveća akcija sadnje stabala u Srbiji, „Zasadi drvo“, čiji je cilj očuvanje zdrave životne sredine i održivi razvoj, zvanično je počela danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu.

Akciju „Zasadi drvo“ su pokrenuli „Adrija medija grupa“ i „DM drogerije markt“, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za šume, JP Srbija šume, JP Vojvodina šume, Pokreta gorana Srbije i Privredne komore Srbije.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, četvoromesečna kampanja „Zasadi drvo“ baviće se edukacijom i podizanjem svesti o značaju šuma, nakon čega na jesen počinje pošumljavanje.

U akciji, tokom koje se očekuje da će biti zasađeno 50.000 stabla širom Srbije, moći će da učestvuju i građani. Oni će poslednje subote u oktobru imati priliku da zasade svoje drvo.

Ministar poljoprivrede Branilsav Nedmiović ocenio je da je akcija veoma važna i pozvao građane da joj se pridruže.

„Kada planirate bolju budućnost i imate viziju, sadite drveće“, naglasio je ministar.

Ovom akcijom značajno ćemo obnoviti površine pod šumom, ali i dodatno ojačati odbrambene kapacitete u pogledu smanjenja posledica od bujičnih voda i poplava, dodao je Nedimović i izrazio nadu da ćemo od sada za jedno posečeno drvo, posaditi najmanje dva, jer bez šuma ne možemo rešiti problem poplava, niti zagađenosti vazduha u gradovima.

„Cilj je da se zasadi što više stabala drveća, odnosno više nego što bi kroz proces razvoja industrijske proizvodnje nestalo. Nastojaćemo da se sadnja obavi tamo gde je najpotrebnije“, naveo je Nedimović i napomenuo da Uprava za šume to već radi, ali je bolje imati što više stabala.

Lokalne samourave već predlažu mesta na kojima će se stabla saditi, a Uprava za šume koordinira celom akcijom.

Za svakog građanina koji bude želeo da zasadi svoje drvo, biće obezbeđene sadnice na određenim lokacijama širom Srbije, a tačna mesta i početak prijavljivanja biće obajvljeno početkom septembra u okviru kategorije „Zasadi drvo“ na portalima Kurir i Espreso.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара