Читај ми!

Astronomi zadivljeni „savršenom eksplozijom“ kilonove – spajanja neutronskih zvezda

Astronomi su posmatrali ono što bi mogla da bude „savršena eksplozija“, kolosalna i potpuno simetrična sferna eksplozija izazvana spajanjem dve neutronske zvezde, to jest dva veoma gusta zvezdana ostatka, neposredno pre nego što je njihovim spajanjem formirana crna rupa.

Istraživači su prvi put opisali strukturu vrste eksplozije, nazvane kilonova, koja se dešava pri spajanju neutronskih zvezda. Vatrena lopta koja se brzo širila, međutim, prkosila je njihovim očekivanjima.

Dve neutronske zvezde, sa kombinovanom masom oko 2,7 puta većom od našeg Sunca, kružile su jedna oko druge milijardama godina pre nego što su se sudarile velikom brzinom i eksplodirale.

Ovo se odvijalo u galaksiji zvanoj NGC 4993, udaljenoj oko 140-150 miliona svetlosnih godina od Zemlje u pravcu sazvežđa Hidra.

Svetlosna godina je razdaljina koju svetlost pređe za jednu godinu i iznosi oko 9,5 biliona (9.460.800.000.000) kilometara.

Pretpostavke o kilonova eksplozijama formulisane su 1974. godine, ali je njihovo postojanje potvrđeno tek 2013. godine. Takođe, nije se znalo kako izgledaju sve dok ova nije otkrivena 2017. godine i intenzivno proučavana.

Savršena eksplozija 

„To je savršena eksplozija na nekoliko načina. Prelepa je, kako estetski, tako i po jednostavnosti oblika, ali i po svom fizičkom značaju“, rekao je astrofizičar Albert Snepen iz Centra "Cosmic Dawn" u Kopenhagenu, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Nature

Prema njegovim rečima, estetski – boje koje kilonova emituje bukvalno izgledaju kao Sunce, osim što su, naravno, nekoliko stotina miliona puta veće površine.

„Fizički – ova sferna eksplozija sadrži izvanrednu fiziku u srcu ovog spajanja“, dodao je Snepen.

Istraživači su očekivali da će eksplozija možda izgledati kao spljošteni disk – ogromna svetleća kosmička palačinka, verovatno sa mlazom materije koji izlazi iz njega.

„Da budem iskren, sa ovim se zaista vraćamo na tablu za crtanje“, rekao je Darah Votson, astrofizičar Centra "Cosmic Dawn" i koautor studije.

„S obzirom na ekstremnu prirodu fizičkih uslova, koji su daleko ekstremniji od nuklearne eksplozije, na primer, sa gustinama većim od atomskog jezgra, temperaturama od milijardi stepeni i dovoljno jakim magnetnim poljima da iskrive oblik atoma, možda je ovde u pitanju fizika koju još ne razumemo“, dodao je Votson.

Od binarnog sistema džinova do kilonove 

Proučavanja kilonove izvedena korišćenjem superjakog teleskopa VLT Evropske južne opservatorije u Čileu.

Dve neutronske zvezde su započele svoj život kao normalne džinovske zvezde u sistemu sa dve zvezde koji se naziva binarni. Svaka od njih eksplodirala je nakon što joj je ponestalo goriva, ostavljajući za sobom malo i gusto jezgro prečnika oko 20 kilometara, ali mase veće od Sunčeve.

Postepeno, približavale su se jedna drugoj, kružeći velikom brzinom. Obe su izdužene i razbijene na delove u poslednjim sekundama pre spajanja zbog snage gravitacionog polja one druge. Njihovi unutrašnji delovi su se sudarili pri oko 25 odsto brzine svetlosti, stvarajući najintenzivnija magnetna polja u univerzumu.

Misterija savršeno simetrične sferne eksplozije 

Pri eksploziji je oslobođen sjaj oko milijardu zvezda poput Sunca i to tokom nekoliko dana.

Dve zvezdana ostatka nakratko su formirala jednu masivnu neutronsku zvezdu koja je potom formirala crnu rupu, još gušći objekat sa tako intenzivnom gravitacijom da čak ni svetlost ne može da joj pobegne.

Spoljni delovi neutronskih zvezda, u međuvremenu, bili su razvučeni u dugačke trake, dok je deo materije odleteo u svemir. Tokom procesa, gustine i temperature su bile toliko intenzivne da su formirani teški elementi, uključujući zlato, platinu, arsen, uranijum i jod.

Istraživači su ponudili nekoliko hipoteza za objašnjenje savršenog sfernog oblika eksplozije, uključujući energiju oslobođenu iz ogromnog magnetnog polja neutronske zvezde kratkog veka ili dejstvo zagonetnih čestica zvanih neutrini.

„Ovo je u osnovi zapanjujuće i uzbudljiv izazov za sve teoretičare i numeričke simulacije“, rekao je Snepen.

„Igra je počela.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво