Читај ми!

Iskopana mumija obložena zlatom, možda i najstarija ikada otkrivena

Arheolozi su u grobnici blizu Stepenaste piramide otkrili 4.300 godina staru mumiju potpuno umotanu u zlato i mogla bi da bude najstarija od svih do sada otkrivenih.

Nakon odgonetanja misterije „Zlatnog dečaka“, arheolozi su otkrili mumificiranog muškarca, nazvanog Hekašepes, u sarkofagu od krečnjaka na dnu otvora dubokog 15 metara u neposrednoj blizini Džoserove piramide.

Tim arheologa takođe je otkrio i veliki broj detaljno izrađenih statua koje, kako pretpostavljaju, predstavljaju sluge i porodicu.

Mumija i statue otkriveni su tokom otkopavanja grobnica 5. i 6. dinastije, oko 30 kilometara južno od Kaira.

„Nažalost, ekspedicija nije otkrila nikakve natpise koji bi identifikovali mumiju niti vlasnike ovih statua“, rekao je egiptolog Zahi Havas.

Lokalitet Sakara je deo prostranog nekropolisa drevnog egipatskog grada Memfisa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво