Читај ми!

Profesor Filip Bihelović je najbolji naučnik u oblasti hemije – na svetu

Doktor Bihelović je prvi naučnik u Srbiji koji je dobitnik ove prestižne akademske nagrade. Bihelović je profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i odnedavno je nosilac priznanja za najboljeg naučnika u oblasti hemije u svetu.

O dobijanju nagrade ga je lično obavestio čuveni nemački naučnik Bendžamin List, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju za 2021. godinu.

Profesor Bihelović je rekao u Jutarnjem programu da ovakvo priznanje - nije očekivao.

Direktan povod za dobijanje priznanja je naučni rad doktora Bihelovića u svetski renomiranom časopisu Angevante hemi (Angewandte Chemie).

U radu se govori o sintezi jednog alkaloida kompleksne strukture, koja je tada bila prva takva sinteza urađena u svetu.

„Mi smo konkurisali kod Fonda za nauku Republike Srbije pre dve godine, po pozivu koji je rapisan, tu smo konkurisali sa projektom koji ima nekoliko pravaca istraživanja, a na dva radna paketa, i ja sam koordinator. Jedan od tih paketa je sinteza, odnosno hvatanje u koštac sa ovakvim jednim problemom", izjavio je profesor Bihelović.

Priznanje koje je dr Bihelović dobio, dodeljuje se 25 godina.

Uprkos ponudama da sa istraživačkim radom nastavi u inostranstvu, među kojima su ponude iz SAD i Nemačke, on je odabrao da ostane u Srbiji.

„Bavljenje naukom u našoj zemlji je veoma teško, izazovno i to jeste otežavajuća okolnost, ali je zaista jedna vrsta izazova za vas, da pokušate da kod nas, gde još ne postoji dovoljno razvijen sistem, da uradite nešto što je na svetskom nivou, Taj izazov je možda bio osnovni razlog", zaključio je profesor Bihelović.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво