Vaše telo posle porođaja možda neće biti isto. I to je sasvim u redu

Gotovo da nema žene koja sebi nije postavila pitanje: „Da li će moje telo biti isto posle porođaja?“, ili se bar zapitala: „Kada ću ponovo ući u omiljene farmerke?“

Telo žene prolazi kroz različite promene tokom i nakon trudnoće. Većina promena je kratkotrajna, ali neke mogu biti trajne. Kao i kod početnih simptoma trudnoće, ne prolaze sve žene – kroz sve promene. Kao što je vaša drugarica u prvom trimestru imala mučnine, a vi niste, moguće je da vi nakon porođaja na stomaku imate nekoliko strija, dok ih vaša drugarica nema, ali na telu nosi neke druge suvenire – kao podsetnik na period trudnoće.

Problemi sa zubima

Hormonske promene koje se dešavaju tokom trudnoće, povećan protok krvi, kao i kiselina od jutarnjih mučnina, mogu ostaviti posledice na zubima. U savremenom dobu to ne znači da ćete ostati bez nekog zuba, ali može doći do njihovog propadanja, tako da je važno da tokom trudnoće i nakon porođaja posetite stomatologa.

Abdominalna dijastaza

Kako stomak tokom trudnoće raste, tako se stomačni mišići razdvajaju, što može biti bolno. Do 60 odsto žena iskusi dijastazu, a kod nekih se ove promene zadržavaju i nakon trudnoće. Ako imate ovaj problem, stručno lice vam može pokazati vežbe za postepeno jačanje trbušnih mišića. Dijastaza se uspešno koriguje vežbama, a u izuzetno retkim slučajevima potrebna je hirurška intervencija.

Promene na koži – pigmentacija i strije

Tamna linija na stomaku, koja se naziva linea negra, i tamne fleke na koži lica (trudnička maska), odnosno hiperpigmentacija koja se naziva melazma, česte su promene u trudnoći. Ove promene su rezultat povećanja estrogena i mogu se zadržati i nakon trudnoće, nekada trajno. Još jedna trajna promena na koži mogu biti strije.

Promene u kostima

Dokazano je da ukoliko žena tokom trudnoće ne unosi dovoljno kalcijuma, organizam nalazi načina da ga nadomesti  – tako što ga resorbuje iz njenih kostiju. To dovodi do smanjenja koštane gustine.

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno na makaki majmunima potvrdilo je da trudnoća može ostaviti trajan trag na skeletu. Pokazano je da majmuni koji su donosili mladunce na svet imaju drugačiju strukturu kostiju – niži nivo kalcijuma, fosfora i magnezijuma – nego oni koji se nisu razmnožavali. Naučnici pretpostavljaju da je do resorpcije kostiju došlo usled reprodukcije: manjak kalcijuma i fosfora dovode u vezu sa nošenjem poroda i rađanjem, a promene u količini magnezijuma sa dojenjem, tj. obezbeđivanjem mleka koje će biti dovoljno hranljivo za mladunce. Planiraju da prošire istraživanja i očekuju da će slične nalaze dobiti i kod drugih primata.

Opadanje i ponovni rast kose

Otprilike tri meseca nakon porođaja žene se suočavaju sa opadanjem kose. Nekima to teško pada jer im je za vreme trudnoće kosa bila neobično lepa, gusta i sjajna. Postporođajno opadanje kose je normalno i izazvano je promenom u nivou hormona. Iako žena može izgubiti i do trećinu kose, dobra vest je da će kosa ponovo izrasti u narednim mesecima.

Promene u telesnoj masi

Nije neobično da se mučite da skinete kilograme nakon trudnoće ili da gubite previše kilograma. Nakon porođaja obično se izgubi do šest kilograma, koji „odu" na bebu, placentu i plodovu vodu. Nakon prvobitnog perioda oporavka, možete očekivati da gubite oko pola kilograma nedeljno. Ipak, važno je napomenuti da ne treba žuriti sa mršavljenjem. Telo prolazi kroz velike promene, tako da treba sebi dati oduška.

Građa tela

Normalno je da nakon porođaja ne ličite u potpunosti na sebe. Tokom trudnoće se šire kukovi, rastu grudi, dobijaju se naslage na mestima na kojima ih ranije nije bilo. Potrebno je vreme da se telo vrati u normalu. U međuvremenu, budite ponosni na sebe i svoje telo.

Urinarna inkontinencija

Tokom trudnoće i nakon porođaja može doći do urinarne inkontinencije usled oslabljenih mišića karličnog dna. Nevoljno oticanje urina najčešće se dešava pri naporu i može biti neprijatno za ženu. Zbog toga je vrlo važno raditi Kegelove vežbe – pokazalo se da mogu biti od velike pomoći.

Da li je promena koju uočavam privremena ili trajna?

Tokom trudnoće žensko telo prolazi kroz razne promene. Premda, kao što smo videli, mnoge od njih nestaju relativno brzo nakon porođaja, ima i onih koje mogu potrajati i nekoliko meseci ili čak godina. Na primer, istraživanja pokazuju da se budućim majkama tokom trudnoće menja struktura mozga (smanjuje se siva masa) – na najmanje dve godine.

Zaboravnost i efikasnost – u isto vreme

Ako zaboravljate gde ste ostavile stvari, bez brige. Dobro došle u svet mama. Studija sprovedena na Univerzitetu u Lajdenu otkrila je da se nakon trudnoće smanjuje siva moždana masa a to pomaže mami da se poveže sa bebom i prepozna njene potrebe. Majke bolje razumeju signale koje im deca šalju (preko pokreta, izraza lica, glasa) i mogu efikasnije da odgovore na njih. Loša strana ove supermoći jeste – zaboravnost.

Promene mogu biti zastrašujuće, stoga dajte sebi vremena da se naviknete na njih. Prihvatite svoje novo telo i novu ulogu i uživajte u njoj.
 

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи